МАРКО ЂУРИЋ: Неистине НАТО — наставак насиља над Србима

Претећи тонови и неистине неименованих представника НАТО-а јесу наставак насиља које је над Србима са Косова и Метохије спроведено пре две недеље и то је недопустиво мешање у демократске процесе и настојања да се конфликти на Западном Балкану превазиђу мирним путем, истакао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он је оценио да је мешање једне војне алијансе у спровођење и тумачење споразума које су Београд и Приштина постигли уз посредовање Европске уније, најблаже речено, непримерено, саопштила је Канцеларија за КиМ.

„НАТО би, уместо што покушава да се меша у политичке процесе у једној демократској држави каква је Србија, требало да се мало боље стара о ономе што јесте у његовом мандату, а то је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији“, поручио је Ђурић.

Он је додао да би „само у постапокалиптичном антиутопијском свету, у коме ће нашим животима управљати некаква глобална војна хунта“, поруке какве смо имали прилике да чујемо посредством анонимних извора у Бриселу биле у складу са политичком реалношћу и логиком.

„Заједница српских општина има да буде формирана сасвим у складу са договорима постигнутим уз посредовање ЕУ, а не према вољи анонимних извора из НАТО-а. Наравно да ће ЗСО бити финансирана и из Београда, јер то је један од исхода бриселског дијалога, и нема тог ’анонимног извора‘ који ће у кафанском разговору поништити све што је постигнуто у вишегодишњем политичком и дипломатском процесу, у којем је, још једном подсећам, посредник била ЕУ“, истакао је Ђурић.

Он је, такође, цитирао тачку 17д споразума са Приштином, у којој се наводи да ће Заједница српских општина, између осталог, бити финансирана из: „прилога, бесповратних зајмова, донација, као и путем финансијске подршке других асоцијација и организација, домаћих и међународних, као и из Републике Србије…“

Loading...