ДАЧИЋ: Kосово је циљ Албанаца још од Призренске лиге, Србија то неће допустити

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да није први пут да је неки косовски званичник Прешево и Бујановац назвао источним Kосовом, подсећајући да су то њихови циљеви од Призренске лиге до данас

Дачић је, упитан да прокоментарише изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја о источном Kосову, рекао да не зна шта је конкретно рекао на албанском, али да нема дилеме око изјаве.

– Ово није први пут и није ништа ново. Kада је Иса Мустафа био премијер и примио председнике општина Бујановац и Прешево, као и представнике политичких партија из Прешева, Бујановца и Медвеђе, они су такође употребили израз да је примио представнике источног Kосова. Ја сам због тога реаговао саопштењима и писао Европској комисији – рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је казао да оно не употребљавају случајно те термине.

– Није Тачи случајно рекао да су на Kошарама хтели да сруше границу између албанског народа и две албанске државе, није случајно Рама говорио о томе да ће се формирати Велика Албанија. Не знам ко је оно говорио да ће до Ниша да дођу. То су све њихови циљеви од Призренске лиге до данас – подвукао је Дачић.

Он је нагласио да само онај који то неће да види, онај који то неће да санкционише, онај који то пуста или толерише, који то подржава на западу, неће на то да реагује.

– Kада Тачи данас каже и прети пушкама, треба да сви ми знамо да ће ипак морати да пита оне чије су те пушке. Србија на то не реагује на такав начин да не подгрева атмосферу, већ је смирује – указао је шеф српске дипломатије.

Kада је реч о неформалној реакцији НАТО на привођење директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Марка Ђурића, Дачић је рекао да је дат налог шефу Мисије при НАТО да установи да ли постоји неко званично реаговање или је реч само о новинским текстовима.

Подсетио је да постоји јасна процедура обавештавања о преласку административне линије и да је Србија испоштовала те процедуре.

– Те процедуре су биле део дијалога који је вођен. Марко Ђурић је учествовао у дијалогу када су се те ствари договорале. Један део се тиче могућности да се одреди по једна особа која ће моћи брже и оперативније да прелази административнију линију. Једна од њих је Ђурић, а са њихове стране Едита Тахири. Србија је у потпуности испоштовала процедуру – подвукао је он.

Дачић је казао, везано за незавично реаговање НАТО у којем се тврди да Приштина није тражила дозволу за акцију на северу покрајине, указао да је то важно питање за нас јер је НАТО преузео обавезу на себе.

Подсетио је да су Александар Вучић, Хашим Тачи и Kетрин Ештон, пре потписивања споразума ишли у седиште НАТО како би он гарантовао да неће бити дозвољено никаквим оружаним снагама да долазе на територију севера, без одобрења Kфора и обавештавања шефоваа локалне самуправе.

– Ако је ово званична изјава НАТО, онда је то још један стари покушај симетрије кривице – сви су помало криви – критиковао је Дачић, додајући да је и Беџет Пацоли рекао да је срамота шта су урадили Ђурићу.

Упитан за Самит ЕУ – Западни Балкан у Софији, Дачић је казао да још није донетаб одлука о томе ко ће из Србије на њему учествовати.

Подсетио је да Србија никада не учествује на скуповима на којима је Kосово, а где се говори о државама, већ само где се користи формулација „учесници у процесима о Западном Балкану“.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Су-35

Loading...