СНИМЦИ СИРИЈСКЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ОБИШЛИ СВЕТ: Испричала како је преживела хемијски напад, али многи јој не верују ни реч! (ФОТО/ВИДЕО)

После хемијског напада у којем је убијено око 70 људи у сиријском граду Думи, усред велике режимске офанзиве на побуњеничку енклаву у источној Гути, свет су обишли снимци преживелих које спасиоци и медицинско особље поливају водом и покушавају им помоћи, упркос недостатку опреме.

Девојчица с тог снимка, која стоји у реду унесрећених у болници док је поливају водом и дају јој терапију помоћу инхалатора, зове се Маса. Седмогодишња Маса данас је, срећом, жива и здрава, а ББЦ ју је пронашао и разговарао с њом.

„Били смо у Думи у подруму, под гранатирањем. Одједном су бацили барел-бомбу која није експлодирала. Уместо тога, произвела је звук: ‘Фшшшшш’“, препричава Маса.

“Рекли су нам: ‘Идите горе, горе, горе.’ Дошли смо до последњег спрата и пала сам на под. Моја мама рекла је мом ујаку: ‘Моја ћерка, моја ћерка!’ Мој ујак је дошао и подигао ме. Донео је мокру крпу и понео ме уз степенице. Медицинска станица била је на крају тунела”, рекла је.

“Лекари су дошли. Један је однео мене, а други моју сестру и трчали су. Одвели су нас до прве медицинске станице. Затим су нас примили, дали нам ињекцију и спреј. Онда смо заспали, авиони су гранатирали и били смо прекривени прашином. Вратили смо се у подрум и видели како износе погинуле. Уместо ваздуха, удисали смо мирис крви”, препричава Маса.

Маса и њена сестра Малал данас су у избегличком кампу на северу Сирије, на подручју под побуњеничком контролом, али ужива одређену заштиту Турске. ЦНН је такође направио репортажу с њиховом породицом. У разговору с родитељима, репортерка Арца Дамон сазнаје да се скривали у подруму кад се напад догодио. Мајка каже како је могла да осети да јој је тело постало млитаво. Попела се из подрума, вукући своје ћерке, али онда је почео други напад.

“Били смо између две смрти, или од хемијских напада или од других на крову“, каже.

Репортерка каже како и даље може да осети оштар мирис на ранцу девојчице који родитељи још нису опрали. Девојчица је, каже мајка, сакрила своју лутку у кутију и рекла јој: ‘Можда ћеш се угушити унутра, али бар ћеш бити сигурна од бомби”.

Loading...