СНИМЦИ СИРИЈСКЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ОБИШЛИ СВЕТ: Испричала како је преживела хемијски напад, али многи јој не верују ни реч! (ФОТО/ВИДЕО)

После хемијског напада у којем је убијено око 70 људи у сиријском граду Думи, усред велике режимске офанзиве на побуњеничку енклаву у источној Гути, свет су обишли снимци преживелих које спасиоци и медицинско особље поливају водом и покушавају им помоћи, упркос недостатку опреме.

Девојчица с тог снимка, која стоји у реду унесрећених у болници док је поливају водом и дају јој терапију помоћу инхалатора, зове се Маса. Седмогодишња Маса данас је, срећом, жива и здрава, а ББЦ ју је пронашао и разговарао с њом.

„Били смо у Думи у подруму, под гранатирањем. Одједном су бацили барел-бомбу која није експлодирала. Уместо тога, произвела је звук: ‘Фшшшшш’“, препричава Маса.

“Рекли су нам: ‘Идите горе, горе, горе.’ Дошли смо до последњег спрата и пала сам на под. Моја мама рекла је мом ујаку: ‘Моја ћерка, моја ћерка!’ Мој ујак је дошао и подигао ме. Донео је мокру крпу и понео ме уз степенице. Медицинска станица била је на крају тунела”, рекла је.

“Лекари су дошли. Један је однео мене, а други моју сестру и трчали су. Одвели су нас до прве медицинске станице. Затим су нас примили, дали нам ињекцију и спреј. Онда смо заспали, авиони су гранатирали и били смо прекривени прашином. Вратили смо се у подрум и видели како износе погинуле. Уместо ваздуха, удисали смо мирис крви”, препричава Маса.

Маса и њена сестра Малал данас су у избегличком кампу на северу Сирије, на подручју под побуњеничком контролом, али ужива одређену заштиту Турске. ЦНН је такође направио репортажу с њиховом породицом. У разговору с родитељима, репортерка Арца Дамон сазнаје да се скривали у подруму кад се напад догодио. Мајка каже како је могла да осети да јој је тело постало млитаво. Попела се из подрума, вукући своје ћерке, али онда је почео други напад.

“Били смо између две смрти, или од хемијских напада или од других на крову“, каже.

Репортерка каже како и даље може да осети оштар мирис на ранцу девојчице који родитељи још нису опрали. Девојчица је, каже мајка, сакрила своју лутку у кутију и рекла јој: ‘Можда ћеш се угушити унутра, али бар ћеш бити сигурна од бомби”.

А на питање репортерке о америчкој војној акцији, мајка Малал и Масе каже како не жели да види још жртава у Сирији, али како мора да се дође до некаквог политичког решења.

Међутим, на друштвеним мрежама ове репортаже нису дочекане благонаклоно. Многи истичу да девојчица треба да добије Оскара за најбољу глуму јер сматрају да хемијског напада није ни било и да се деца користе у пропагандне сврхе.

У Сирији има толико фракција да се ретко кад може утврдити извор одређених информација и колико су оне веродостојне. Примера ради, још 2013. године, две године откако је избио грађански рат, портал Активист пост указао је на снимак који показује инструкторе како уче децу да се на звук сирена баце на земљу и почну да се трзају као да су отрована гасом, док им „доктори“ прилазе и помажу им, а онда и понеки од њих падне „отрован“.

Подсетимо, због наводног хемијског напада САД, Француска и Велика Британија су у ноћи између петка и суботе бомбардовале положаје у Сирији.

CNN goes inside refugee camp after airstrikes

This Syrian girl took her dolls and hid them inside a box. She told the dolls: "'You're going to suffocate in here, maybe, but at least you might be safe from the bombings,'" CNN's Arwa Damon says. Here's a look inside a refugee camp in northern Syria hours after a coordinated US-led airstrike hit the area. https://cnn.it/2H2pCLe

Posted by CNN on Saturday, April 14, 2018

 

Извор: Kurir.rs / Index.hr

Loading...