SNIMCI SIRIJSKE DEVOJČICE OBIŠLI SVET: Ispričala kako je preživela hemijski napad, ali mnogi joj ne veruju ni reč! (FOTO/VIDEO)

Posle hemijskog napada u kojem je ubijeno oko 70 ljudi u sirijskom gradu Dumi, usred velike režimske ofanzive na pobunjeničku enklavu u istočnoj Guti, svet su obišli snimci preživelih koje spasioci i medicinsko osoblje polivaju vodom i pokušavaju im pomoći, uprkos nedostatku opreme.

Devojčica s tog snimka, koja stoji u redu unesrećenih u bolnici dok je polivaju vodom i daju joj terapiju pomoću inhalatora, zove se Masa. Sedmogodišnja Masa danas je, srećom, živa i zdrava, a BBC ju je pronašao i razgovarao s njom.

„Bili smo u Dumi u podrumu, pod granatiranjem. Odjednom su bacili barel-bombu koja nije eksplodirala. Umesto toga, proizvela je zvuk: ‘Fššššš’“, prepričava Masa.

“Rekli su nam: ‘Idite gore, gore, gore.’ Došli smo do poslednjeg sprata i pala sam na pod. Moja mama rekla je mom ujaku: ‘Moja ćerka, moja ćerka!’ Moj ujak je došao i podigao me. Doneo je mokru krpu i poneo me uz stepenice. Medicinska stanica bila je na kraju tunela”, rekla je.

“Lekari su došli. Jedan je odneo mene, a drugi moju sestru i trčali su. Odveli su nas do prve medicinske stanice. Zatim su nas primili, dali nam injekciju i sprej. Onda smo zaspali, avioni su granatirali i bili smo prekriveni prašinom. Vratili smo se u podrum i videli kako iznose poginule. Umesto vazduha, udisali smo miris krvi”, prepričava Masa.

Masa i njena sestra Malal danas su u izbegličkom kampu na severu Sirije, na području pod pobunjeničkom kontrolom, ali uživa određenu zaštitu Turske. CNN je takođe napravio reportažu s njihovom porodicom. U razgovoru s roditeljima, reporterka Arca Damon saznaje da se skrivali u podrumu kad se napad dogodio. Majka kaže kako je mogla da oseti da joj je telo postalo mlitavo. Popela se iz podruma, vukući svoje ćerke, ali onda je počeo drugi napad.

“Bili smo između dve smrti, ili od hemijskih napada ili od drugih na krovu“, kaže.

Reporterka kaže kako i dalje može da oseti oštar miris na rancu devojčice koji roditelji još nisu oprali. Devojčica je, kaže majka, sakrila svoju lutku u kutiju i rekla joj: ‘Možda ćeš se ugušiti unutra, ali bar ćeš biti sigurna od bombi”.

Loading...