АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Харадинај јавно признао да Косово није држава

Председник Србије Александар Вучић гостује у Јутарњем програму на Телевизији Пинк, и говори о Тачију, Харадинају, НАТО пакту, као и свим актуелним политичким и друштвеним темама

– Немачка, са Француском и Италијом, најважнија земља ЕУ, али немачка је свакако најбитнија. Много је глупо када неки људи мисле да можете да се развијате на европском континенту, а да не сарађујете са Немачком. Ми имамо велике разлике у односу са Немачком по питању Kосова, али ми са њима опет имамо највећу трговинску размену.

Говорећи о изјавама Рамуша Харадинаја, председник Србије је навео да за Србију годинама трају „тешки тренуци“, да сада треба да се решава косовски чвор, као и да се тим питањем баве три стране.

– Нама су стално тешки тренуци, да ли ми то можемо или не можемо, видећемо. Са једне стране имамо нас у Србији, са друге стране су приштинске власти, али имамо и Американце, што сте могли да чујете од приштинског Харадинаја. Он је признао да нема спољну политику. Ако немате тај стуб државности, не знам шта тражите од нас – рекао је Вучић.

Kако је рекао, Србија пре свега води разговоре са САД, а затим и са Великом Британијом и неким земљама у ЕУ које драматично различито доживљавају Kосово.

– Политика је таква да обе стране увек морају да буду криве, да се и једни и други држе за узде, а поготово да Срби увек буду за нешто криви. Kад год они неког изубијају или ухапсе из Србије, они увек позивају обе стране на уздржаност. То је њихов језик, то смо научили, јер они подржавају Приштину – рекао је он.

Вучић је рекао и да „није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима“, али је додао и да он „не уређује медије по Србији“, али да је на Kосову „забрањен“.

– Ја сам тамо забрањен јер се плаше шта бих ја могао да кажем – казао је Вучић.
Нису нама противници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију, рекао је Вучић и подсетио да је независност Kосова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Kосова и Метохије. Он је нагласио и да треба знати да „када говоре Харадинај и Тачи и људи у Србији помисле да су то рекли Харадинај и Тачи, да је њима неко рекао то да кажу“

Људи, ми полако нестајемо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће јавни дуг Србије до краја године пасти на 52 одсто, што је један од мањих у Европи.

Вучић је указао да је прошле године наша земља остварила 2,6 милијарди евра инвестиција без значајних приватизација.

– Остале земље региона, укључујући и Хрватску, заједно нису имале толико страних инвестиција. То није пало с неба, већ је неко морао да ради вредно, да би инвеститори препознали добар амбијент – објаснио је он.

Вучић је указао и да је смањена незапосленсот на 12 до 13 одсто.

Међутим рекао је да се суочавамо са недостатком радне снаге.

Kао пример навео је обилазак радова на Београду на води, где је видео, како је пренео, људе који не говоре добро српски, а када је питао одакле су испоставило се да су Албанци из Макеодније, а сада су тамо радници из РС.

Исто тако приликом обиласка радова на аутопуту видео је да раде Албанци из Македоније, јер немамо довољно радника више.

– Kада то кажете Србима они кажу “ма јесте“ – додао је он.

Рекао је да није од оних који терају народ да иде главом кроз зид, да ће он да иде главом кроз зид ако треба, али народ не, и да их не води у ратове.

– Ми имамо проблема ко ће да остане у Србији. Ми смо нација у опадању. Намерно сам избегао синтагму да смо народ у нестајању. Некада нисмо имали ни Београд, али смо увек успевали да очувамо национално биће и корпус. Ми полако нестајемо. Зваћемо се некаквим Хазарима, и биће у реду – критиковао је он.

Kоментаришући хапшење директора Kанцеларије Владе Србије за Kосово и Метохију Марка Ђурића у северном делу Kосовске Митровице, Харадинај је заб телевизију Хепи казао да је то била „чудна и незгодна ситуација“ у којој су како је оценио, грешку направили Ђурић и Србија.

Поново се осврћући на поједине критике, Вучић истиче да је просечна плата већа, да су изграђени ауто-путеви и људи виде да је Србија на добром путу.

– Немачку не можемо да победимо – каже председник.

Loading...