ИСПЛИВАО СТРАВИЧАН СНИМАК: Руски МиГ-31 носи нову хиперсоничну нуклеарну ракету Кинжал

Овај руски борбени пресретач МиГ-31, наоружан хиперсоничном нуклеарном ракетом Кинжал, наводно ће учествовати на војној паради 9. маја (Дан победе је обележавање победе Совјетског Савеза над нацистичком Немачком у Великом патриотском рату).

Познато је да је највећа брзина Кинжала око 10 Маха, или преко 12.000 км/х, њен борбени домет је око 2.000 км, док је путања лета на висинама од 50-80 км изнад Земљине површине.

У овом тренутку, носач Кинажала је борбени пресретач МиГ-31 , а у будућности би ту улогу могао добити и борац пете генерације Су-57.

Аеродинамичке контролне површине омогућавају ракети да маневрише кроз своју путању и тиме избегава зоне ваздушне и ракетне одбране. Способност маневрисања при хиперсоничним брзинама је то што овој ракети даје њену нерањивост, што повећава њену вероватноћу да погоди мету.

Да би пресрео Кинжал, антиракетни систем Патриот ПАЦ-3 би морао да достигне брзину од 15 Маха, а у америчком арсеналу тренутно не постоји таква ракета. Најбоље што ПАЦ-3 може да учини је 4,5 Маха. Кинжал може погодити не само стациониране, већ и покретне мете, попут ратних бродова.

Већина информација о овој ракети је трентно класификована, иако је познато да она може носити конвенционалну или нуклеарну бојеву главу.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

Руски авион МИГ-31

Loading...