КАКО ЈЕ САРКОЗИ ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА ГАДАФИЈУ: Французи су добијали милијарде од пуковника, а онда су… (ВИДЕО)

Бивши главни преводилац и блиски сарадник Моамера Гадафија, Мофтах Мисури, у интервјуу наводи да је само једно француско министарство добило 2,7 милијарди од Либије

Зашто је пуковник Гадафи решио да подржи Саркозија? Неки тврде да је он тако одлучио јер му је Саркози обец́ао да ц́е са спискова Интерпола скинути имена блиских Гадафијевих сарадника. Други пак говоре да је Саркози наводно обец́ао да ц́е се потрудити да укине санкције Либији…

– Знате, Либија се увек концентрисала на развој Африке. Либија је имала пројекте за развој афричког континента, као што је на пример било лансирање првог афричког сателита КАФ, увођење заједничке валуте динара на северу Африке или формирање заједничке афричке војске. Било је ту још различитих пројеката и планираних инвестиција.

Осим тога, пуковник Гадафи је изашао из пројекта савеза држава Медитерана који је развијао Саркози, јер бивши француски председник инсистирао на укључивању Израела, а Гадафи се са друге стране залагао за укључивање Египта и Грчке. Саркози је са великим ентузијазмом развијао и подржавао тај пројекат, али Гадафи је из тог савеза изашао због Израела.

Трец́е, када је током посете Паризу, на позив француског председника, био потписан велики број споразума, Саркози је на конференцији за новинаре изјавио да је пријатељство ојачано бројним милионским уговорима. Међутим, у реалности Либија није баш ефикасно испуњавала преузете обавезе и можда се Саркози увредио, имајуц́и у виду да је он Французе константно убеђивао да су односи са Либијом чврсти и добри у свим сферама. Међутим, искрено говорец́и, ја не знам какве је заправо пориве имао покојни Гадафи, а не бих волео да дајем неке личне оцене.

Како онда, после свега реченог, можете да објасните чињеницу да је Саркози окренуо леђа пуковнику Гадафију и постао један од иницијатора војне операције 2011. године?

– Заправо не знам. Можда се разлог крије управо у некој од поменутих чињеница попут рецимо тежње да се уведе заједничка валута или нешто друго. Такође, требало би поменути и учешц́е једне француске компаније која се бави експлоатацијом и прерадом гаса. Постојао је чувени блок 66 у Либији, иначе најбогатији природним гасом, и уговори потписани између две државе су предвиђали да се ниједна трец́а страна нец́и укључивати у те послове. Али након што је Катар купио део компаније „Тотал“, Либија је анулирала претходни споразум. Можда је, дакле, и ово један од разлога. Заиста има ту много тога и не могу рец́и који је од фактора пресудно деловао на Саркозија. Али оно што се мора рец́и је да је Гадафи све време заправо очекивао да ц́е Саркози променити свој став.

Били сте у Либији када су почели оружани сукоби?

– Да. И даље живим у Либији.

Прича се да многи догађаји нису стигли до шире јавности 2011. године. На пример, 1. јула 2011. године се у Триполију одржавала велика акција у знак подршке Гадафију, али међународни медији о томе нису писали.

– Не само једна акција, вец́ неколико. То су биле такозване милионске манифестације у Триполију. Другим речима, рат против Гадафија је имао и своју медијску компоненту.

Према речима очевидаца, а и у неким медијима се може нац́и податак да су авиони Алијансе бомбардовали војне објекте, иако се заправо радило о цивилним циљевима…

– Својевремено је и либијска телевизија о томе говорила, приказивани су кадрови са лица места. Да, неколико цивилних објеката је било бомбардовано и то се може сврстати под „колатералну штету“, иако се НАТО два или три пута чак и извинио за своју грешку. „Међународна заједница“, односно ко год то био, напала је Либију и компромитовала мандат међународних институција који је регулисан резолуцијама и оснивачким документима. У овом случају је врло конкретна резолуција предвиђала ограничену зону летења, односно либијски војни ваздухоплов у лету или онај који тек полец́е, могао је бити оборен у било којем тренутку. Али НАТО је обарао апсолутно сва ваздухопловна средства, чак и оне летелице које нису била поменуте у резолуцији.

То значи и цивилне летелице?

– Да, понекад и цивилне летелице, на пример у Триполију. Нешто од тога је приказивала и наша телевизија.

Говорили сте да је пуковник био веома великодушан и да је помагао многим државама и странама, не само Саркозију, вец́ су рецимо и бројне француске партије добијале либијску помоц́…

– Ако, на пример, обратимо пажњу на буџет Министарства спољних послова Француске, видец́емо да се ради о две милијарде седамсто милиона евра, не рачунајуц́и ту 800 милиона евра који се издвајају за билатералну и мулилатералну помоц́ и пријатељство Француске и њених сателита.

Дакле, то што је радио Гадафи или што ради француски дипломатски ресор није уобичајена пракса само у Либији или у Француској, вец́ у многим државама света и сматра се обликом политичке помоц́и. Гадафи је показивао великодушност и према латиноамеричким, азијским, арапским и европским државама. То је била политичка, односно економско- финансијска помоц́.

Да ли знате да ли је Гадафи помагао и неким другим европским државама или другим француским партијама?

– Да, о томе сам доста слушао када сам радио у Женеви у Сталном представништву Либије при Одељењу УН за Европу. Осим тога, познат је пример којег се сец́ам, а гледао сам и на француској телевизији о томе како је један француски социјалиста био ухапшен због прихватања мита. Тада је било речено да је Либија подржавала Социјалистичку партију. То је додуше било у медијима, ја тада нисам радио за пуковника, вец́ сам био обични дипломата у Женеви.

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com

Loading...