НАТО У ШОКУ: Путин шаље Србији оружје којим је Сирија обарала америчке ракете

Србија ће бити сигурнија од августа, када се очекује да ће нам Русија испоручити ракетни систем БУK, што је разбеснело НАТО и Запад. Kолико је његова моћ, показало се недавно у Сирији, када је војска Башара ал Асада од 103 пројектила којима су их гађали Американци овим системима успела да обори чак 71 ракету.

Поред тога Србија би у заштити свог неба могла да рачуна и на испоруку ПВО система попут С-125 и С-200, који су, иако из старије генерације наоружања, баш у Сирији доказали да могу бити и те како корисни.

Србији не треба оружје за било какав напад, већ само за одбрану наше територије. Тренутно не можемо да се похвалимо модерном противваздушном одбраном с обзиром да располажемо ракетним системима још из времена Совјетског Савеза: “Стрела”, “Kуб”, и “Нева”. Уколико за три-четири месеца, уз БУK успемо да уговоримо и набавку система С-125 или С-200, свакако би нам опрема била значајно модернизована – наводи извор.

О набавци ПВО система председник Александар Вучић преговарао је са председником Владимиром Путином.

Србија део наоружања мора да набави, али није реално да превише тога купимо. Разговори су још у току – рекао је тада Вучић.

Спрекулисало се и да би Београд могао да набави модеран систем С-300, који бисмо узели из Белорусије, али, како се оцењује, и са овим што је Асад користио могли бисмо да чувамо мир и заштитимо нашу земљу.

Сиријски председник Башар ал Асад није крио задовољство руским наоружањем, те је свима који су погрдно говорили о застарелој опреми којом се његова земља бранила од америчких ракета томахавк кратко одбрусио:

Од деведесетих смо у америчким филмовима гледали руско оружје као “застарело”. А сада видимо ко је заиста застарео.

Пуковник у пензији Љубан Kаран додаје да наши ПВО системи нису лошији од сиријских, а да би ускоро могли бити и бољи.

– Успех сиријске војске је фантастичан јер су користили застареле ПВО системе. Верујем да су Руси благовремено доставили Сиријцима обавештајне и радарске податке. Само то објашњава овако висок учинак застарелог ПВО. Мишљења сам да и те како можемо да се бранимо тиме – закључује Kаран.

 

Извор:  Srbija Danas / Srpski Telegraf

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Су-27

Loading...