СИМБОЛ СТРАДАЊА: Годишњица убиства Милице Ракић (3)

За време НАТО бомбардовања мала Милица Ракић (3) плашила се да иде сама у купатило. Увек је тражила да неко буде са њом. Те кобне ноћи 17. априла 1999. године на мајчино питање да ли хоће да и мама иде са њом, рекла је да ће сама. Мајка Душица ју је спустила на ношу и изашла, а свега неколико секунди касније гелер од распрскавајуће бомбе улетео је кроз прозор у купатило и погодио трогодишњу девојчицу док је седела на ноши.

Слике девојчице која је рођена у Батајници и прича о њеној судбини брзо су обишле свет, а чак је и светска јавност била згрожена чињеницом да је за време НАТО агресије на Савезну Републику Југославију убијено невино трогодишње дете.

НАЈГОРА НОЋ

Присећајући се крвавих страдања невиних жртава, а посебно деце, Аврам Израел, у време бомбардовања начелник Центра за обавештавање и узбуњивање, каже да је најгора ноћ током агресије била управо та када је НАТО убио малу Милицу.

– Мислим да је то могло да буде избегнуто јер, да се мало дете налази тако близу батајничког аеродрома, који је толико пута гађан, ужасна је грешка. То би дете данас била девојка од 22 године – кроз сету каже Израел, који тај злочин не може да заборави.

СПОМЕНИK И ФРЕСKА
Малој Милици, симболу за сву децу која су убијена 1999. у НАТО бомбардовању, подигнут је споменик који се налази у Ташмајданском парку у Београду. Биста Милици Ракић постављана је трипут јер је два пута била рушена.

Захваљујући Покрету за развој Батајнице, где је трогодишња девојчица настрадала, постављена је и спомен-чесма са њеним ликом уз сагласност њеног оца Жарка. Такође, фреска мале Милице налази се у манастиру Тврдош код Требиња.

Нажалост, она није била једино дете које је страдало од НАТО бомби. Током 78 дана бомбардовања погинуло је чак 79 малишана.

ДЕЦИ ЖРТВАМА НАТО
Чико, ја тебе гледам с неба
и видим те на црној птици
ја сам онај мамин цвет-беба
који си убрао у Батајници

Да ти кажем само још ово
па иди и заборави ме
мама ће да ме роди поново
и даће ми још лепше име

(ОДЛОМАK ПЕСМЕ ДОБРИЦЕ ЋОСИЋА)

Бојана Тошовић (1) – 11. април 1999, Мердаре
Најмлађа жртва НАТО агресије имала је само 11 месеци и три дана када је 11. априла 1999. бомбардовано Мердаре. Тек што се пробудила рано ујутру, њена кућа је погођена. Страдала је заједно са оцем Божином, који ју је држао у наручју, док је мајка у седмом месецу трудноће остала да их чека у подруму где су се крили.
Марко Симић (2) – 31. мај 1999, Нови Пазар
У 13.25 у Новом Пазару пројектил је погодио стамбену зграду у Улици Стевана Немање. Тада је страдало 11 недужних цивила, међу којима и двогодишњи Марко Симић, који је живот изгубио у наручју свога оца Владана Симића.
Стефан (8) и Дајана (5) Павловић – 27. мај 1999, Раља
У Раљи под Авалом страдали су осмогодишњи Стефан и његова петогодишња сестра Дајана. Пројектил је око 23 сата погодио кућу у коју су се Павловићи доселили бежећи од НАТО бомби са Новог Београда.
Бранимир Станијановић (6) – 12. април 1999, Алексинац
Међу страдалим путницима воза који је погођен на мосту у Грделичкој клисури био је и шестогодишњи Бранимир Станијановић из Алексинца. Угљенисано тело дечака нађено је тек 15 дана после напада.
Сања Миленковић (15) – 30. мај 1999, Варварин
Страдала је током ракетирања моста у Варварину. Са два гелера је погођена у леђа. Издахнула је на путу до болнице. Била је ђак Математичке гимназије у Београду, а када је дошла кући, рекла је да је дошла на сигурно.

 

 

Извор:  republika.rs

БОНУС ВИДЕО

НАТО агресија над Србима

Loading...