ЗАПАД СПРЕМА НОВИ ПАКЕТ УЦЕНА БЕОГРАДУ: Ударају на неутралност Србије!

После ракетних удара у Сирији и директном конфронтацијом с Русијом, Запад је спреман да појача и притиске на Србију, у оквиру геостратешког надмудривања са Кремљом.

У том циљу, како преносе извори, није искључено да западни центри моћи припреме нови пакет уцена на Београд око питања Косова и Метохије, Републике Српске и наших веза с Москвом, како би нас приморали да у глобалном судару изаберемо страну и полако напустимо политику неутралности.

Како се сазнаје у дипломатским изворима, ова очекивања биће појачана наредних недеља, поготово кроз процес нормализације односа Београда и Приштине, који се води под покровитељством ЕУ. Није искључено ни да се из Брисела наредних дана Београду испоручи и конкретан захтев да се прикључи некој од резолуција или одлука Уније у вези са Сиријом.

Тероризам

Ситуација у којој се због судара великих сила нашла Србија, бивши начелник ГШ Војске СЦГ Бранко Крга оцењује као веома сложену, и политички, и економски, и безбедносно: – Цена нафте ће расти, што ће утицати и на нашу привреду. Биће и новог таласа миграната, а посебно ће бити опасно буђење активности Исламске државе.

Такође, јачаће притисци и да Београд, као гарант Дејтонског споразума, покуша да умири и „дисциплинује“ Милорада Додика, али се најжешће уцене очекују када је реч о одбијању Србије да се прикључи санкцијама уведеним Москви.

Русија, с друге стране, инсистира на партнерским везама, односно на томе да останемо неутрални, а то је у понедељак председнику Александру Вучићу у Београду пренео и Сергеј Наришкин, шеф руске Спољне обавештајне службе.

Са Андрићевог венца је саопштено да се разговарало о безбедносној ситуацији на Балкану, у Европи и свету. Из руске Спољне обавештајне службе (СВР) поручено је да су обе стране оцениле да је неопходно поштовање међународног права у решавању регионалних сукоба и нагласиле став Русије и Србије о неопходности да све чланице УН без изузетка доследно поштују Повељу УН.

Вучић и Наришкин, који се у понедељак састао и с патријархом Иринејом, истакли су и неопходност сарадње СВР и српске БИА у борби против међународног тероризма и нових претњи и изазова.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић не крије да очекује притиске из ЕУ на Србију да промени став у односу на Русију, али он такву могућност – одбацује:

Решење за КиМ не доноси понижење

Председник Александар Вучић рекао је у понедељак да је сигуран да решење за Косово неће бити безболно, али да му је циљ да грађани Србије њиме не буду понижени.

– Ако заиста желите решење онда морате најпре да победите на референдуму у својој земљи. Није ми циљ да нешто кажем да бих задовољио некога на Западу – рекао је Вучић, и додао да ће с којим год предлогом да изађемо, он бити дочекан на нож, како у Европи и свету, тако и у Србији.

Loading...