БРАТСКА ПОДРШКА: Велики дан српске војске прослављен у Москви

Поводом Дана Оружаних снага Србије у амбасади Србије у Москви уприличен је свечани пријем, коме је присуствовао велики број званица: дипломата, страних војних изасланика, представника руске армије и српске дијаспоре.

Међу гостима је био и генерални секретар Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) Јуриј Хачатуров, док је руско Министарство одрбане представљао генерал-мајор Александар Зинченко.

У свом поздравном говору, амбасадор Србије у Москви др Славенко Терзић подсетио је да се ове године обележава значајан јубилеј — 180 година дипломатских односа Русије и Србије, наводећи истовремено да су војни односи две земље још старији и да датирају с почетка 19. века, односно од Првог српског устанка.

„Србија је у војном смислу неутрална држава. Србија је веома заинтересована за мир и стабилност, пре свега, у балканском региону и чини све да у нашем региону буде мирна ситуација“, рекао је амбасадор.

Терзић је истакао да се између Србије и Русије развија веома добра војна и војно-техничка сарадња, а такође је нагласио и да „Србија има добру армију“.

„Српска армија је увек бранила своју домовину — тако је било током Првог и Другог светског рата, а тако је било и 1999, када се наша армија херојски успротивила НАТО агресији“, рекао је Терзић.

Амбасадор је честитао празник српским официрима и војницима, истичући да се „Србија поноси својом армијом“, што је поздрављено громогласним аплаузом.

Подсетимо, Војска Србије обележава 23. априла свој празник, у знак сећања на дан када је 1815. године на празник Цвети подигнут Други српски устанак за ослобођење Србије од Османске империје.

Изасланик одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић је нагласио да Војска Србије наставља славну традицију својих предака и да се развија у позитивном правцу за добробит свога народа и своје земље.

Он је навео да Србија као војно неутрална земља на мултилатералној основи сарађује са НАТО пактом у оквиру програма „Партнерство за мир“, али да има и интезивну сарадњу са ОДКБ-ом.

„На билетералном нивоу Министарство одбране и Оружане снаге сарађују са 63 државе“, додао је пуковник.

Војни атеше је такође истакао да је сарадња Министарства одбране и Оружаних снага Србије са Оружаним снагама Русије интезивна, плодоносна и да има сталну тенденцију јачања. То се, како је рекао, потврђује заједничким војним вежбама, као што су „Словенско братство“ и БАРС, вежбама са јединицама Западног војног округа и кроз друге форме.

Пуковник је нагласио да је за Србију од посебног значаја војно-техничка сарадња са Русијом, подсећајући да су српске Оружане снаге само током прошле године добиле од Русије добиле шест авиона МИГ-29, што је, како је рекао, значајно ојачало нашу борбену способност.

„Осим тога, у војним образовним установама и образовним центрима Руске Федерације, на повлашћеним условима, значајан број војника Оружаних снага Србије пролази припреме и обуку у различитим областима војне делатности, за шта смо посебно захвални руководству Оружаних снага РФ“, рекао је пуковник.

Гајић је подсетио и да од 2014. српска војска активно учествује на Међународним војним играма, које се сваке године одржавају у Русији. Како је навео, осим традиционалног учешћа на такмичењу „Тенковски биатлон“, српски војници се такмиче и у другим војним дисциплинама.

„Ове године потрудићемо се да заузмемо једно од прва три места на „Тенковском биатлону“, нагласио је пуковник Гајић.

Војни атеше се у име министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије захвалио гостима што су својим присуством увеличали овај „за нас веома важан празник“, након чега су интониране националне химне Србије и Русије.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ВУЧИЋ: Ер Србија је много боља од ЈАТ-а

Loading...