ЕВО ШТА ЈЕ КИМ ПРЕЋУТАО СВЕТУ: Одлучио да седне за сто због ове 3 ствари!

Севернокорејске најаве како престају са нуклеарним тестирањима и лансирањима балистичких ракета и како затварају главни нуклеарни тестни полигон, дају приличан ветар у леђа скорашњем састанку Доналда Трампа и Ким Џонг-уна.

Поставља се питање зашто је Ким решио да седне за сто, а три експерта су за ЦНН дала своје мишљење о томе да ли лидер Северне Кореје долази са позиције моћи или са позиције слабости.

Економија уздрмана

„Ким је екстремно рањив економски, што значи да приступа преговорима са слабе позиције“, сматра професор Вилијам Браун са Џорџтаун школе за спољну политику.

„Видели смо трговински колапс са Кином, док је извоз Северне Кореје опао за 95 одсто, на само девет милиона долара у фебруару. Увоз је опао за око трећину, на око 103 милиона долара, и није увезено скоро ништа

од дугорочне вредности, ни машине житарице, нафтни деривати или возила“, каже Браун.

Робна размена са другим земљама најнижа је од Корејског рата, што је чини готово неодрживом. И у земљи, економија се суочава са притиском.

Незванично, све су више у оптицају амерички долар и кинески ренминби, што јача приватни сектор. То отежава контролу домаћих кредита и инфлације и ризикује колапс домаће валуте.

Нуклеарна снага

„Кимов излазак на светску сцену након шест година на власти је део прецизно дизајниране и методички извршене политичке стратегије“, каже Ђеан Ли, директор Хјундаи Мотор-Кореја фондационог центра за корејску историју и јавну политику.

Са нуклеарним програмом и статусом војног лидера који може да одбрани свој народ, Ким сада скреће пажњу на међународне односе. На сцену не ступа као младић који је наследио вођство над сиромашном земљом, већ као лидер подржан нуклеарним оружјем.

„Има самопоуздање да ће нуклеарни арсенал натерати стране лидере да га третирају као једнаког и дају му место као једнаким са САД, а не мање важним. Сам самит са Трампом, лидером најјаче земље, биће окарактерисан као победа у Северној Кореји“, каже Ли.

Куповина времена

„Када Ким стигне на самите са Муном и Трампом, имаће неколико путева до победе“ оцењује Адам Маунт, директор пројекта „Одбрамбени став“ Федерације америчких научника.

Како тврди Маунт, Ким ће покушати да олабави санкције, покупи легитимитет и наштети америчко-јужнокорејској војној алијанси, док ће нудити што је мање рестрикција могуће.

„Дипломатски преговори су делимично игра времена. Пјонгјанг је можда израчунао ризик од рата и да је најбоље да троши време Трамповог првог мандата, који су обележиле непоколебљиве претње, показивање војне снаге и именовање званичника са оштрим ставовима,“ каже Маунт.

„Може да понуди чисто симболичке кораке, надајући се да ће их председник Трамп прихватити и прогласити победу за САД, или би могао да заглави преговоре компликованим техничким расправама“, каже Маунт.

 

Извор: Kurir.rs / CNN

БОНУС ВИДЕО

КИНЕСКА БИТКА ЗА ПАЦИФИК!!!

Loading...