МЕТА ЈЕ ПРЕВОСЛАВЉЕ: Последњи трзај империје против Русије

Запад жели да обезбеди идеолошки алиби за потчињавање земље у којима је православна традиција доминантна, са крајњим завршним циљем који је управљен на руску државотворну, идеолошку и религијску традицију.

Светска банка тврди: православци нису за промене, сиромашнији су и мање срећни.

Један од закључака истраживања „Комунизам као несрећна појава“, чији су аутори бивши бугарски министар финансија Симеон Ђанков и Елена Николова са Универзитета у Лондону, у којем су коришћени подаци из више од сто земаља широм света је да у односу на католике, протестанте и нерелигиозне, православна религија има мање друштвеног капацитета за промене и преферира старе идеје и сигурне послове.

Анализирани су подаци из Анкете о светским вредностима и Анкете о животу у транзицији Европске банке за обнову и развој, чиме се проучавала веза између религиозне позадине и понашања народа.

Светка банка баца новац на глупости

То је још један класичан покушај да се сулуда и глупа идеја заодене у неку научну формулацију, тврди за Спутњик економски публициста Момир Булатовић, а Светска банка очигледно има довољно новца којим може да купи неке квазиауторитете који су пристали да потпишу нешто што не трпи ни најмању могућу карактеристику да буде признато као научна грађа.

Неспорно је да те категорије имају везе, додаје Булатовић, али та веза уопште није тако непосредна јер основни принципи и методологија научно-истраживачког рада захтевају да се покаже да се нешто десило управо због нечега.

„Довести у непосредну везу ниво економске ефикасности и религијску припадност јесте, морам да поновим, најобичнија глупост. Не постоји никаква директна веза између те две тврдње и зато се то сврстава у квазинауку и политиканство које треба да докаже неку унапред припремљену тезу, а то је да су источни или православни народи неспособни“, категоричан је Булатовић.

Основни смисао тако постављеног истраживања, а које карактеристично воде бугарски аутори, према мишљењу универзитетског професора Мила Ломпара јесте да се да се дâ нови замах нечему што бисмо могли назвати укупним комплексом дејстава русофобије.

Као што је познато, Русија је централна православна земља, у спектру светских религија и у том правцу, сугерише Ломпар за Спутњик, треба разумети интенције тог истраживања. Замисао је управљена да се угради комплекс кривице у православну традицију, да се тај комплекс кривице инструментализује у комплекс супериорности западне традиције и да се на тај начин, како појашњава професор, обезбеди идеолошко првенство у сфери идеја, односно практично првенство у сфери политичко-економских дејстава.

Пропагандни дилетантизам на прву

Loading...