ЛУДИЛО БЕЗ ГРАНИЦА: Хрвати траже референдум да избаце Србе из Сабора

У Хрватској је почело потписивање грађана за референдум на којем би се предложила промена изборног закона и онемогућило да Срби у Хрватској имају три загарантована посланика у Хрватском сабору!

ницијатори потписивања окупљени око иницијативе „Народ одлучује“ предлажу да се организује и референдум на ком би се донела одлука о поништењу ратификације Истанбулске конвенције, а којој се хрватски десничари грчевито супротстављају.

Иницијатива за расписивање та два референдума, која долази од конзервативних и крајње десних удружења у Хрватској, наишла је на оштре критике у влади. Премијер Андреј Пленковић јасно је ставио до знања да до измена изборног закона онако како је то сада предложено – неће доћи.

– Желе да Србе учине још мање „једнакима“ него што јесу, а последњих година атмосфера према мањинама, посебно српској, изразито је негативна. Ова се иницијатива тиме храни – каже Пуповац.

Да би се расписао референдум треба прикупити више од 400.000 потписа, а то ће бити веома тешко. Хрватски бискупи су забранили да се потписи сакупљају у црквама, али је овог викенда дозвољено да се испред цркава поставе места за прикупљање потписа.

Неки градови, попут Ријеке, донели су одлуку да ће организаторима наплаћивати постављање импровизованих места за прикупљање потписа.

Није ово први покушај измене изборног закона и није нова жеља да се Србима онемогући да имају посланике у Сабору, али сада долази у тренутку кад је положај Срба у Хрватској тежи него икада.

Иако СДСС учествује у власти и подржава владајућу коалицију, помака у односу на српску мањину нема, нити се решавају нагомилани проблеми. Упркос томе Пуповац свим снагама подржава владу Андреја Пленковића, која би већ давно пала да нема подршку Срба.

Са друге стране, организатори расписивања референдума тврде да је крајње нелогично да нека влада зависи од подршке мањинских посланика. Када би захтев за референдум и успео, правно не би био прихваћен, јер је противан Уставу и Уставни суд би поништио резултате.

Тако је у суштини ово само још један од притисака на српску мањину у Хрватској.

 

Извор: Srbija Danas / Novosti

БОНУС ВИДЕО

КРВАВО АРАПСКО ПРОЛЕЋЕ!!!

 

Loading...