МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ О KОСОВУ: „Наши пуноглавци требало би да схвате да поклоњено не може да се врати никада“

За Kосово важи оно што пише у Псалмима: „Снага није у броју, снага је у Господу“. KиМ је светиња, то знају сви који имају осећај за истинско људско достојанство. Али, то не разумеју ови којима је косовски завет поклоњење смрти. То показује колико је „брозомора“ завладала и да је време на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство Небеско једина реалност овог света. Али, то су схватили Срби на KиМ и зато опстају – изјавио је синоћ митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић).

Он се овим речима обратио синоћ окупљенима на округлом столу на Богословском факултету Београдског универзитета, коментаришући нападе на СПЦ поводом Саборског саопштења о KиМ, који се изјаснио против независности и поделе Kосова, пише „Данас“.

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану KиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ.

„Да и наши пуноглавци схвате“

Према његовим речима, реченицу патријарха Иринеја да „све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада“ треба да „схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човек, него све жртвују дебелом цреву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма“.

Атанасије: Kомпромис о Kосову је велеиздаја

– Издајник и ноторни лудак Вук Драшковић изругује се Царству Небеском и криви Цркву. Срамота! За људе попут њега и Шешеља у Херцеговини имају посебну реч, али нећу да је кажем. А нови „титић“ решио је да влада као „брозомора’“, али неће успети. Ништа их не слушајте. Kомпромис је велеиздаја – поручио је умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), који је затражио да Сабор СПЦ на следећем сабору канонизује двојуцу монаха – Харитона (Лукића) и Стефана (Пурића) убијене 1999. на KиМ.

Осим владика, свештеника, монаха, професора и студената Богословског факултета у публици су синоћ били и Бошко Обрадовић, Рада Трајковић, Ђорђе Вукадиновић, Млађан Ђорђевић, Владимир Божовић…

Овај округли сто био је завршница целодневног симпозијума под насловом „Вера и мисао у вртлогу времена“, посвећеног богословском и архипастирском раду митрополита Амфилохија и владике Атанасија, који су који су последњих пола века обележили не само црквени него и јавни, па и политички живот на простору бивше СФР Југославије.

Повод за скуп био је осам деценија њиховог живота – митрополит Амфилохије је 80. рођендан прославио 7. јануара ове године, а владика Атанасије дан касније.

 

Извор:  Danas

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Су-27

Loading...