ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Чедомир Јовановић чак ни коментара није вредан, од њега ништа добро не очекујем

Ништа ме од тог човека не изненађује, од њега ништа боље нисам ни очекивао… Овако је у изјави за Српски телеграф патријарх Иринеј реаговао на нападе председника ЛДП Чедомира Јовановића, који је оптужио СПЦ да је благосиљала злочине на Kосову.

Јовановић је за један лист поручио да је Црква дозволила да мит о Kосову живи оволико дуго, те констатовао да већина грађана и даље није спремна да прихвати реалност – косовску независност.

– Цркву данас не интересује да тражи опрост грехова који су са њиховим благословима злочинци починили широм Kосова нити је интересује што би се сваки дан у Србији претворио у 24. март уколико би неко поново спроводио политику коју они проповедају – рекао је Јовановић.

Он је позвао председника Александра Вучића да се супротстави Цркви:

– Јавни интерес нас обавезује, све нас, а Вучића посебно, да престане са деценијским маниром лагања народа и да се јасно супротстави Цркви и свима онима који се гурају под њихове скуте и у 21. веку нас поново хране фантазијама, митовима и легендама.

С друге стране, патријарх Иринеј за Српски телеграф поручује да Јовановић није вредан коментарисања.

Kако каже поглавар СПЦ, не жели да се упушта у препирке са човеком који се прославио говорима против Цркве и свега што доноси добро српском народу.

– Прочитао сам шта је Јовановић рекао о Цркви и како је повезао са злочинима на Kосову, али то личи на њега и много ме не изненађује ништа од тога. Од њега се нешто боље не очекује. Овако нас дуго напада – закључује патријарх Иринеј.

Чедини напади на Цркву
2012.

Јовановић назвао СПЦ „мутантом погрешне политике, који је уништио све добро у Србији“

2014.

оценио да је асполутно неприхватљиво да патријарх Иринеј, уместо да стане у одбрану људских права, својим изјавама позива на њихово кршење, на линч људи који учествују у организацији Параде поноса

2017.

изјавио да је на прослави 9. јануара, као Дана РС, СПЦ „разоткрила своју праву улогу у друштву, а то је провоцирање сукоба“

2017.

рекао да је „Иринеј нашао ђавола у Хагу, а не види да му је трон у паклу“, реагујући на изјаву патријарха да је хашка пресуда Ратку Младићу вражје дело светских моћника

 

Извор:  republika.rs

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Су-47

Loading...