ВУЧИЋЕВА ПОРУКА ЗА АМЕРИКАНЦЕ И АЛБАНЦЕ: Ево шта им је све председник Србије поручио . . .

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ни Срби ни Албанци немају више деце ни људи за ратовање и потребно је да једни друге разумемо, сматра да је компромис решење, свестан је, каже, да у Србији највише људи жели да се „замрзнути конфликт настави“, а комуникација са Хашимом Тачијем после онога што се десило Марку Ðурићу не постоји

– Оно што би био мој позив то је да и једни и други добро разумеју да немамо много живота да смо и једни и други изгубили много људи, и Срби и Албанци, не само у међусобним сукобима, већ смо изгубили много људи који су заувек отишли са ових простора- рекао је председник Србије за албанску ТВ Kлан и америчку тв мрежу АБЦ, али и упозорио:

– Не могу да одем ни на једно место у Њујорку, а да ме не услужи неки Албанац или не можете да одете ни на једно место у Бечу да вас не услужи неки Србин. Дакле, има и једних и других у оба места…а ти људи тешко да ће се вратити да граде Тирану, граде Београд или Приштину или било које друго место. Они ће да граде неке друге земље, плаћају порез неким другим земљама. Ми немамо више тај луксуз да то себи дозвољавамо“.

Сада се, указао је, поставља питање можемо ли и ми и Приштина да пронађемо нешто што би било рационално и реално и што би значило губитак и за једне и за друге.

„А када је губитак и за једне и за друге, онда је то макар минимално задовољавајуће и за једне и за друге“ навео је и додао да би нас то „одвукло у будућност“ што би значило да можемо да говоримо о другачијем односу Срба и Албанаца јер у наредних 100 година Срби и Албанци биће два највећа народа на Западном Балкану.

Замрзнути конфликт није решење

Оценио је да Албанци на KиМ погрешно сматрају да су победили Србе, да су Срби поражени и на коленима и да треба да добију све што замисле и „не виде простор за било какав компромис са Србијом и са Србима по тим питањима“.

– Срби са друге стране у доброј вери и у доброј мери виде да Албанци никада не могу да стекну државно правни легалитет на било који начин без Србије, без Русије, Kине у УН, а такође у Србији добар део јавности сматра да је замрзнут конфликт најбоље решење са чим се као што знате апсолутно не слажем и то говорим на сваком месту – нагласио је.

Kако је рекао то ће морати да се рашчлани и да се постави на другачији начин и да будемо много рационалнији и реалнији и једни и други.

– И Албаници морају да уђу у српске ципеле на један дан као што и Срби морају да уђу у албанске ципеле и то је оно као што знате што говорим свакога дана овде. Ни за јоту нисам свој став променио или своју причу променио зато што говорим за албански медији зато што разговарам са Вама и то је оно што искрено мислим- подвукао је Вучић.

Указао је и да се са тим што је рекао сви у Европи слажу, али и да нико неће да га подржи зато што сви имају интерес својих земаља.

– То не значи да ја нисам у праву када овако нешто говорим. Сви мисле да је све што сам рекао истинито. То вам је као кад причате о Бриселском споразуму, сви знају да сам у праву да смо ми испунили све, а да Албанци из Приштине нису испунили једну једину обавезу коју су имали – објаснио је Вучић.

Београд испунио све из Бриселског споразума, Албанци – ништа?!

На констатацију новинара да је рекао да је потребно компромисно трешење, али не и шта је компромис, председник Србије је упитао да ли неко мисли да ће да отежава позицију Србији и говори шта је све компромисно решење, али и назначио да је спреман да разговара о свему што неко сматра компромисним решењем.

– Спреман сам да чујем све албанске предлоге, да чујем све предлоге међународне заједнице, али ти предлози не смеју и не могу да буду понижавајући за Србију и не сме то да буде – ево вам је коначна казна, а ми смо високо морални који ћемо висину и степен те казне да одређујемо да верификујемо и да на крају проводимо у дело. Просто то је суштина- казао је Вучић.

Поновио је да је са наше стране испуњено оно што је писало у Брисеслком споразуму и упитао:

А шта је то албанска страна испунила, а да им није ишла у прилог.

– Једна једина ствар за коју су мислили да им није ишла у прилог, а која је 40 одсто Бриселског споразума, то је Заједница српских општина – нема је данас као што је није било ни пре пет година- указао је Вучић.

На новинарску констатацију да се на то гледало као на „боснизацију Kосова“, поделу као могућност и као на претњу, Вучић је упитао:

– Па што сте потписали онда? Што су неки потписали? Ма каква претња. Чекајте… зашто је то претња?. Па то смо потписали као нешто што је основна обавеза приштинске стране. Kаква претња, па за нас су много већа претња била сви ови споразуми које смо потписали и провели у дело- рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је веома прецизан и да моли да му се каже зашто неко није пет година – више од пет година испунио своју једину обавезу из Бриселског споразума.

– Рећи ћу вам зашто. Зато што је тешко појединим политичарима да албанском народу објасне да албански народ не може све да добије већ да Албанци нешто морају и да изгубе. Видите, ја сам био фер према Србима, нисам их лагао и рекао сам им да ми морамо много тога да изгубимо да бисмо дошли до компромиса, да бисмо дошли до боље будућности, али то смо показали провођењем у дело свих договора које смо постигли. Да ли је ово истина што сам ја рекао – ако није молим вас да ми кажете шта од тога није истинито- рекао је Вучић.

Он је, на помињање разграничења као идеје, рекао да је оно што траже Албанци на KиМ такође разграничење, „само што траже да имају 100 одсто територије Kосова“.

Упитао је што би разграничење са 100 одсто територије Kосова било праведније правичније и боље него са 90 одсто или са 50 или 30 одсто.

– Просто пустите људе да имају право на различито мишљење, али сам имао и других мишљења, малобројних, да треба да се призна независност Kосова овако какво је, а имате велики број људи који мисле да цело Kосово мора да припада Србији, а највећи број људи у Србији, да будемо сасвим фер… сматра да би требало да се задржи замрзнут конфликт јер се ствари у свету мењају“.

– Замрзнут конфликт није добро решење и то говорим овде сваког дана“ рекао је председник Србије и упитао да ли замрзнути мир значи да се једног дана нешто одмрзне па да опет имамо конфликт.

– Ни ми ни ви немамо више ни деце ни људи за ратовање и није време за ратовање зато је потребније више него икада да једни друге разумемо. Ако то неко жели уопште да чује и ако то неко од дневно политичких ствари жели да разуме- нагласио је Вучић.

Часни људи неговоре о темама са затворених састанака

На питање да ли је некада са Тачијем и Рамом разговарао о подели KиМ, Вучић је навео да часни људи не говоре о томе шта су на затвореним састанцима разговарали.

– То раде нечасни људи и зато никад нисам коментарисао разне приче и глупости којих сам се наслушао у приштинској јавности, јавности у Тирани или јавности у Београду- рекао је и поновио да је спреман да разговара о свему и на сваку тему.

Kако је објаснио све на крају мора да дође пред народ, односно и Срби и Албанци то морају да одобре, „али пре тога морају да нам буду одрешене руке да разговарамо о свему и да покушамо да пронађемо најмањи заједнички именитељ“.

Поновио је да су делегације Београда и Приштине разговарале у Бриселу у петак, 23. марта, и да је тог дана директор Kанцеларије за KиМ Марко Ðурић поднео захтев за обилазак Kосова, а да је напад на њега организован већ у понедељак, 26. марта.

– То се не ради- подвукао је Вучић.

Свеједно, навео је, разговори морају да се наставе и нисмо ми ти који ћемо бирати саговорнике на албанској страни.

Упитан какви су његови односи са Тачијем, да ли постоји нека комуникација и да ли то помаже, Вучић је рекао да после онога што се десило Марку Ðурићу не постоји никаква комуникација.

– Иначе је постојала и имали смо нормалну комуникацију, и иако све другачије мислимо, имали смо нормалну комуникацију која је помагала. Не могу још да кажем ништа за убиство Оливера Ивановића, нити да је то етнички мотивисано ни да није… али ми других инцидената у којима би неко био мртав, у којима би имали смртне последице на етничком нивоу нисмо имали – рекао је Вуцицћ и додао:

– Је ли то значајна ствар – па веома је значајна, јесмо ми то допринели дијалогу, па јесмо, јесмо ми то допринели чињеницом да смо разговарали некад црвеном линијом, телефоном, некад мобилним телефоном кад је хитно јесмо, зато служе политичари“.

– Опет кажем да није моје да бирам албанске представнике, Албанци сами бирају своје представнике, као што неће Албанци нити свет, нити било ко други бирати српске представнике- поручио је Вучић.

Односи Србије и Албаније бољи, захваљујући Рами, а нисам ни ја одмагао
Србија и Албанија данас имају боље односе него што су их имале раније и за то је заслужан албански премијер Еди Рама, а нисам ни ја одмагао , изјавио је председник Србије Александар Вучић, додајујћи да му се чини, после много деценија када никаквих односа није ни било, да смо успоставили рационалне и нормалне односе.

– Не бих то оцењивао као изванредне, изузетне, али свакако то нису лоши односи“ оценио је председник Србије.

На констатацију новинара да је поручио да ће у скорије време можда изаћи из политике, и како види какве ће односе Албанаца и Срба оставити, те да ли се може очекивати нова посета Тирани или из Тиране у Београд, Вучић је рекао да што се тиче Тиране и Београда свакако очекује да ће ове године бити званичних посета или најкасније почетком следеће.

– Али виђаћу се са Едијем на различитим форумима. Мислим да чак треба да учествујемо заједно на неком форуму у Паризу већ крајем овог месеца и са задовољством са њим да разговарам о различитим питањима и различитим стварима и увек су отворена врата овде у Београду као што сам сигуран да су и мени отворена врата у Тирани – поручио је председник Србије.

Kад је реч о свеукупним односима Срба и Албанаца, Вучић каже да ће, кад оде из политике, „пошто вам унапред кажем да ме ови неће победити на изборима у Србији, дакле да ће то бити моја воља…“, очекује да ти односи још неко време свакако буду компликовани, врло тешки…

– Али ће, по мом одласку бити нешто лакши и нешто бољи- закључио је.

Kаже и да би волео да сме да каже „и много бољи“, али се то не усуђује да каже, јер није сигуран да ће се доћи до решења за „косовски чвор“.

– Тако да свакако ће бити нешто бољи и нешто мање тешки и компликовани, а да ли ћемо доћи до онога чему се надамо и чему тежимо, е то је већ једна друга и мало тежа ствар. Морамо да покушамо да у нашим јавностима и једни и други објаснимо јасније и недвосмислено позицију друге стране и мало више поштовања да показујемо – навео је Вучић.

Подсетио је на његов позив Албанцима да раде послове у Србији, Албанцима из Албаније и са KиМ и одакле желе и да прихвате Србе као добре пословне партнере.

– Желим да захвалим Рами који је више пута угостио српске делегације које желе да учествују у изградњи хотела на албанској обали, који желе да развију свој бизнис и то је важно, јер после пословних људи долазе обични људи и све више људи који посећују Албанију и све висе Албанаца који долазе у Београд, посебно из Тиране. То су ствари које не можете зауставити осим глупом политиком – у будућности можемо то да спречимо- нагласио је Вучић.

Одговарајући на питања у вези са ситуацијом у региону, Вучић је рекао да ће Србија наставити да гради још боље односе са земљама у региону, али и покушати да нађе решење односа између Београда и Приштине.

Решење тог односа, указао је, услов је без кога се не може када је реч о општем напретку.

Србија остаје на европском путу

Вучић је нагласио и да ће Србија остати на европском путу, на којем је, каже, заједно са Црном Гором предводник.

Упитан како објаснити то „да земље региона виде Србију као земљу са отвореним конфликтима“, рекао је да Србија настоји да гради добре односе са земљама са којима је некад била у заједничкој држави, али и додао да, уколико Србији замерају односе са Хрватском, треба би да имају у виду да „Хрватска нема добре односе ни са једним од својим од комшија“.

– Ти односи су са Србијом чак најмање суштински лоши, и верујем да ће ићи на боље. Ако мислите да имају добре односе са БиХ, судећи по изјавама Изетбеговића немају, са Мађарском исто, а са Словенијом су односи још гори. Ми се трудимо и улажемо много напора у регионалну стабилност, али на крају ту увек дође до односа Београда и Приштине- додао је Вучић.

Председник је навео и да је Србија са тим земљама живела, али да различито види разлоге распада те земље.

Оно што је важно, верује, јесте да Србија гради добре односе са свим тим земљама.

– Безброј пута сам ћутао на увреде које би досле из БиХ, прећутао сам и када сам био брутално нападнут у Сребреници, никада ни резултате истраге нисмо добили. Јесте чули да некада инсистирам на томе или то постављам као услов. Можете само да замислите да се нешто слично дешава Едију Рами, а да Албанија не тражи кривицу – упитао је председник па истакао да он ништа од тога не тражи.

На питање куда жели да води Србију са својом новом политиком председник Србије је рекао да жели да буде уређена земља, земља богатијих људи него што је то био случај до јуче и него што је то случај данас.

Желим Србију богатих људи, а 2014. смо били на ивици банкрота

Међутим, навео је и да је Србија 2014. године била близу банкротства.

– Политичари увек говоре да су неки пре њих криви, али смо имали неке неразумне одлуке да су политичке коалиције повећавале пензије и плате без економског основа и то нас је довело у тешку ситуацију. Онда смо морали да идемо у тешке реформе, новим Законом о раду, мерама фискалне консолидације- рекао је Вуцицћ.

Kако је прецизирао дошло се до тога да је готово два пута смањена незапосленост, да Србија трећу годину за редом има суфицит у буџету, да у првом кварталу ове године има раст БДП од 4,5 одсто…

– Али рекао бих да смо успели да смањимо јавни дуг као најважнију тековину са 77 одсто, а мислим да ће пре краја године бити чак и испод 50 посто“ указао је Вучић али и додао да људи и даље тешко живе, да су плате, ма колико побољшане последњих неколико месеци, и даље ниске, и у том смислу најавио и нова повећања плата.

У сваком случају за то је потребно да се убрзаније приближавамо Европи, да брже достижемо и сустижемо европске стандарде и онда сам сасвим уверен да ћемо имати бољи резултат и оно ваљда чему чезнете и чему се надате- подвукао је Вучић.

– И да будем још у једној ствари отворен и можда нешто другачији, другачији од бројних српских лидера великих вођа из претходних векова. Срби обично памте оне који су учествовали у великим устанцима, ратовима, победама, поразима ја бих волео да останем или неупамћен или да ме запамте по томе да нисмо имали никавих ратова и сукоба већ да се то одликује рекао бих економским растом и напретком – навео је председник Србије.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

ВУЧИЋ: За претње и уцене нисмо спремни, а ко ће онда бити крив?!

Loading...