ВУЧИЋ: Људи у Србији знају ко су нам пријатељи

У Софији се данас одржава Самит ЕУ и Западног Балкана на којем ће Србију представљати председник Републике Александар Вучић

Самит се одржава 15 година након оног у Солуну, када је први пут земљама Југоисточе Европе јасно стављено до знања да имају европску перпсективу, а како каже председник Европског савета Доналд Туск, данашњи скуп биће прилика да и ЕУ и регион потврде да европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана.

„Сутра ћемо се састати колективно са нашим партнерима са Западног Балкна по први пут у последњих 15 година. То ће бити прилика за обе стране да потврде како европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана“, рекао је Туск уочи самита.

Kако је додао, инвестиције у инфраструктуру и везе међу људима са и унутар Западног Балкана су у најбољем интересу и ЕУ и то ће бити циљ нашег самита.

Председник Европског парламента Антонио Тајани такође се налази у Софији и он у први план истиче да је за ЕУ кључна стабилност Западног Балкана.

– Морамо да се бавимо Западним Балканом све више и више наредних месеци – поручио је Тајани.

Његов бриселски колега, комесар за проширење Јоханес Хан у интервјуу за Тањуг каже да ће то бити још једна историјска одредница у односима ЕУ и Западног Балкна.

Према његовим речима, цљ самита је да унесе нову енергију у односе ЕУ и Западног Балкана.

– Боље повезивање које обухвата путеве, железницу, енергетске мреже, али и дигитално тржиште, економску интеграцију као и међуљудске контакте кључ је за остваривање пуног економског потенцијала региона – каже Хан.

Непосредно пред одлазак у Софију он је најавио да ће током самита Европска комисија представити обиман финансијски пакет који ће подржати кључне пројекте у области повезивања на Западном Балкану, ојачати регионалну сарадњу и помоћи да се Западни Балкна још чврше веже за ЕУ.

На бројне коментаре да самит у Софији неће пружити директну подршку процесу проширења ЕУ, као и да нови нацрт буџета ЕУ до 2027. године није предвидео новац за евентуалне будуће чланице, Хан каже да „проширење остаје кључуно у односима ЕУ према Западном Балкану“ и да се то рефлектује и кроз Стрегију проширења и нови буџет ЕУ.

Бојко Борисов, премијер Бугарске, тренутно председавајуће ЕУ, сматра да долазак лидера ЕУ у Софију на Самит ЕУ-Западни Балкан и њихово упознавање са проблемима региона представља успех, али да ипак све зависи од самог Западног Балкана.

– Уверен сам да ће Балкан постати једно од најбољих места за живот у Европи – рекао је јуче Борисов.

Председник Србије Александар Вучић каже да је Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

– Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља – и Себастијана Kурца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије… Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају – рекао је председник.

Истакао је да су представници Србије били веома поштовани.

– Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили – погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао – то је ваша одлука – подвукао је председник.

Вучић је и јуче, првог дана боравка у Софији, имао бројне билатералне састанке а очекује да ће разговарати и са британском премијерком Терезом меј и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Припрема за одржавање Самита, на којем учествује и Kосово, обележило је и то што је Шпанија заузела чврст став да је за званични Мадрид, који Kосово не признаје, неприхватљиво учешће уколико се Kосово представи као држава.

Шпански премијер Маријано Рахој упозорио је да неће сести за сто где буде седео и председник Kосова.

Бугарска зато Самит организује по такозваном Гимних формату који подразумева присуство свих учесника, без назива и обележја земаља или региона, а у нацрту декларације која би требало да буде усвојена, а у коју је Тањуг имао увид, тренутно се не помиње нити једна држава Западног Балкана.

Шпанија ће ипак бити представљена нижим дипломатским званичником, најављено је у Бриселу.

Петер Пелегрини, премијер Словачке, која такође не признаје Kосово, изјавио је да од његове државе „нико не тражи да призна Kосово“ и да „Словачка не намерава да ништа мења“ по том питању, али да на Самиту у Софији „не би био добар сигнал уколико би протекао у другачијем формату од оног са 28 лидера“.

Словачки медији преносе да је Пелегрини то казао говорећи о ставу Маријана Рахоја. Већ се кују и први планови и за будућност, а хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да Загреб жели да током председавања Европском унијом 2020. организује састанак на врху ЕУ и Западног Балкана (Загреб самит 2) на којем би проширење Уније требало да се врати у први план.

Један од резултата данашњег Самита могло би да буде потписивање изјаве о укидању роминга.

– Идеја је се на самиту у Софији потпише изјава земаља Западног Балкана са ЕУ о укидању роминга, што би представљало спремност Уније и региона да се уђе у тај процес – каже министар трговине, туризма и телекомуиникација Расим Љајић.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Вучић о Блајбургу

Loading...