РЕГИОН НА НОГАМА: У Босну стигло 50.000 ЏИХАДИСТА!

Нема званичних процена колико је миграната већ ушло у БиХ, а Горан Ковачевић, професор Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву усталасао је јавност тврдњом да их је у Босни већ између 35.000 и 50.000, те да је углавном реч о одбеглим присталицама Исламске државе

За Вести професор Ковачевић каже да је до те бројке дошао анализирајући ситуацију у земљи, али и на Блиском истоку последњих шест месеци.

Ердоган је ризичан

Стручњак из области безбедности не искључује могуће инциденте мањег или већег интензитета приликом најављеног митинга турског председника у Сарајеву.
– Чињеница да још ниједан званичник који се бави питањима безбедности у БиХ није јасно рекао да Ердогану „гарантује безбедност“ говори да ће то бити скуп високог ризика који је притом био потпуно непотребан – каже Ковачевић.

– Власти намерно прикривају праве бројке. Подсетићу да се свакодневно, последњих шест месеци, саопштава да је између 50 и 60 миграната ушло у БиХ. Дакле, лако је сабрати бројке и добити праве податке. Истовремено, тврдим да је реч о одбеглим припадницима Исламске државе јер нема другог објашњења због чега из Сирије, Ирака, Авганистана људи и даље беже када тамо више нема ратних сукоба. Ваљда им је у интересу да се враћају и да обнављају своју земљу, своје домове. Чињеница да о томе не размишљају, указује ми да није реч о „несрећним избеглицама“, већ о одбеглим присталицама Исламске државе који заправо беже од могућих судских процеса, па након пораза ИД сада траже уточиште на неком другом подручју, а простор Либије и Балкана је за њих идеалан. Нажалост, ситуација везана за БиХ је крајње алармантна, али власти не чине ништа како би спречили могући талас терористичких напада који је више него реалан у оваквој ситуацији – објашњава Ковачевић.

Додаје да је основни проблем у чињеници да су сви у БиХ тренутно окренути предстојећим изборима, па се институције више не баве својим задужењима, већ их занимају искључиво резултати избора.

– На простору Балкана је веома лако изазвати нове сукобе и створити нова жаришта. Тај процес неће покренути ни Срби, ни Хрвати, ни Бошњаци, већ, као што се до сада и догађало, неко са стране. Плашим се да и одређене обавештајне службе имају спремљен и такав сценарио, а одбегли припадници Исламске државе су идеални за такав посао – наглашава овај професор.

Где сместити избеглице

Горан Ковачевић упозорава да у случају да у БиХ дође до већег таласа миграната, ова држава није способна да се суочи са таквим проблемом.
– Сумњам да постоје смештајни капацитети за 1.000 људи, а никоме није у интересу да се овде направе избеглички кампови. Притом, не треба заборавити да тим људима нема ко да помогне јер врло мало не само да говори енглески, већ мање од један одсто људи у Босни зна арапски – објашњава Ковачевић.

 

Извор: vesti-online

БОНУС ВИДЕО

ДВОСТРУКА ТРАМПОВА ИГРА!!!

Loading...