САД СЕ КУВА НА АРКТИКУ: Руси шаљу суперсоничне бомбардере! (ФОТО)

Руска војска планира да у овој години на Арктик пошаље суперсоничне бомбардере Ту-160, како би заштитила своје интересе.

Истраживачки центар Конгреса САД недавно је упозорио, подсећа Спутњик, да би арктички регион могао да се претвори у нову зону војне напетости и конкуренције, због погоршања односа Вашингтона и Москве. У документу, у који је РТ имао увид, изражена је забринутост због јачања позиције Русије на Арктику.

Према најновојим извештајима, Русија ц́е појачати одбрану Арктичког региона уз помоц́ суперсоничних носача ракета Ту-160, изјавио је командант авијације далеког домета ваздушно-космичких снага Русије Сергеј Кобилаш.

„Ове године планирамо и да летимо над Анадиром – најисточнијем граду у Русији. Арктик за нас има стратешки значај, управо из тог разлога формирамо нове авио-базе и аеродроме који би нам омогуц́или да осигуравамо безбедност земље и акваторија“, рекао је он.

Међутим, сличне намере има и Америка. Извештај америчког Конгреса наводи да САД има потребу да прошири присуство америчких Оружаних снага ради „заштите интереса у региону“ – што би конкретно значило да Пентагон намерава да наредних година повец́а број војника који су обучени у арктичким условима.

У документу се додаје и да Арктик, због убрзаног отапања леда у региону, постаје све значајнији за Пентагон, јер то „отвара велике могуц́ности за америчку флоту“. Сада на Арктику САД углавном користе подморнице због густог леденог покривача, а због отапања би било омогуц́ено и коришц́ење површинских бродова, укључујуц́и и оних за пребацивање војске.

Аутори документа указују и да је тај регион раније био „арена војног ривалства“ између Совјетског савеза и САД, где су државе размештале нуклеарне подморнице и авијацију, али да је распадом СССР-а Арктик за Пентагон изгубио некадашњи значај. Међутим, после „повратка Русије“ у регион, Вашингтон је решио да тамо ојача своје позиције.

Такође, и Канада и земље Северне Европе вец́ повец́авају своје војно присуство у региону или ц́е га повец́ати. И у вези са тим, наглашено је да је ширење присуства америчких Оружаних снага на Арктику важан правац за Пентагон.

 

Извор: Б92 / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Ту-160

 

Loading...