БОЖИЈЕ ПРЕДСКАЗАЊЕ У СРБИЈИ?! Пожар захватио древни манастир, конак цео горео, али је ВАТРА стала чим је стигла до ИКОНА

У манастиру Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана у току су радови на рашчишћавању након пожара који је прошле недеље захватио манастирски конак.

А приликом гашења пожара ватрогасци су у поткровљу пронашли остатке три иконе на којима су остали сачувани цели ликови Господа Исуса Христа и светих Јована Крститеља и апостола Петра. Ватрена стихија је уништила кров манастирског конака, а брзом реакцијом ватрогасно-спасилачке бригаде пожар је локализован на првом спрату. Узрок још није познат, а прве процене говоре да је материјална штета огромна.

Манастир Светог пророка Илије је посетио епископ врањски Пахомије и благословио почетак радова на рашчишћавању. У акцију рашчишћавања укључило се свештенство из Владичиног Хана и мештани села Кацапуна и Лепенице. Светињу је обишао и председник општине Владичин Хан, Горан Младеновић, који је обећао свесрдну подршку и помоћ, како личну, тако и општине.

Манастир Светог Пророка Илије у Кацапуну једна је од најстаријих светиња на југу Србије и датира из 13. века. Изградња конака за смештај монаштва и гостију почела је 2003. године уз помоћ Владе Републике Србије и верника.

Епархија врањска позвала је све вернике добре воље да помогну обнову конака светиње која представља споменик културе и духовности од изузетног значаја. Добровољни прилози могу се уплатити на текући рачун манастира Светог пророка Илије у Кацапуну број 205-160624-15 код Комерцијалне банке.

 

Извор: Srbija Danas

БОНУС ВИДЕО

Погледајте како је дочекан Ердоган у Зетри

Loading...