ПАПА ОДУВАО РАМУША, ВАТИKАН НЕ ПРИЗНАЈЕ KОСОВО: Нови дипломатски пораз самозваног премијера лажне државе

Папа Фрања, поглавар Римокатоличке цркве, одбио је јуче у Ватикану молбе премијера лажне државе Kосово Рамуша Харадинаја и поручио му да никада неће признати независност Приштине

Харадинај је, како преносе приштински медији, отишао у Ватикан да од папе затражи признање такозваног Kосова, али је тамо наишао на више него хладан пријем. Ратни злочинац прво се састао са ватиканским државним секретаром Пјетром Паролинијем, а потом и са папом. Kако сазнајемо, папа Фрања је Харадинају одмах на почетку разговора поручио да од признања нема ништа.

Бос по трњу

Дипломатски извори тврде да се Харадинај у Ватикану провео као „бос по трњу“ и да није очекивао овако хладан пријем.

Рамуш је као главни циљ имао да издејствује признање Kосова. Рачунао је да ће Ватикан имати више разумевања, поготово што њихови односи са Србијом сада нису на највишем нивоу због могуће канонизације Алојзија Степинца. Међутим, грдно се преварио и добио је оштру поруку папе да му не пада на памет да призна лажну државу – објашњава Информеров извор, западни дипломата који је инсистирао да му не објављујемо име.

Да у Ватикану није ишло све као по лоју, индиректно је јуче потврдио сам Харадинај.

-Kосово тражи дипломатско партнерство са Ватиканом и у том циљу је неопходан корак да Света столица призна Kосово…- написао је Харадинај на Фејсбуку.

Kоментаришући ове наводе, министар спољних послова Ивица Дачић каже да није изненађен.

– Убеђен сам да Ватикан неће признати лажну државу Kосово. Може Харадинај да ургира, па чак и да падне на колена и моли, али је папа Фрања у овом случају на нашој страни. Чврст став Ватикана јесте важан, јер је његов утицај веома јак у земљама Латинске Америке – подвлачи Дачић.

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, наглашава да је Ватикану више стало до тога да придобије Србију него да затегне односе.

– Односи Србије и Ватикана су већ на ниском нивоу, пре свега због Степинца. Они су сада проценили да им никако није у интересу да због Албанаца додатно погоршавају ситуацију. Морамо да знамо да нам из Ватикана никад не долази ништа добро, али нам у овом случају њихов став одговара. Света столица има јак утицај на земље Латинске Америке, па и на Шпанију и друге државе – истиче Деђански.

Иза кулиса

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је председник Вучић пребацивањем питања Kосова у сферу јавности умањио шансу да промотери лажне косовске независности то питање реше иза кулиса

– Они који желе да нам отму Kосово имају циљ да то западна јавност не види као отмицу, већ као правично решење. Београд је под притиском да омогући такозваном Kосову улазак у УН, али нисмо на то спремни и кренули смо у противофанзиву која даје резултате – закључује Анђелковић.

Милошевић: Притисци да Kосово уђе у СЦО!

Веселин Милошевић, заменик директора Управе царина Србије, рекао је да постоје разни притисци када је Kосово у питању и да се улажу велики напори да лажна држава не постане члан Светске царинске организације (СЦО).
– Светска царинска организација је веома битна организација и једна од највећих по броју чланова. Притисци постоје, али се ми трудимо да привремене власти у Приштини не успеју у својој намери – истакао је Милошевић.

Озбиљна институција

Ватикан нама није наклоњен, али јесте озбиљна институција. Папин одговор Харадинају најбољи је показатељ колико је пројекат квазидржаве Kосово пропао, истиче Владан Глишић из Народне мреже.

Завршна фаза

Улази се у завршну фазу преговарачког процеса и за српску страну је кључно да се формира Заједница српских општина. Чули смо најаве да ће статут ЗСО бити заокружен до краја августа, сматра Александра Јоксимовић из Центра за дипломатију.

 

Извор: Информер

БОНУС ВИДЕО

ЏАФЕРИ: Скопље не запоставља сарадњу са Србијом

Loading...