ВУЧИЋ ДОБИО ПОДРШКУ ДРЖАВНОГ ВРХА ПО ПИТАЊУ КОСОВА: Нови ратови су нам најмање потребни

Србија мора да учини све да не дође до нових сукоба с привременим приштинским властима и председник Александар Вучић у томе има нашу подршку, јединствени су министри Владе Србије након изјаве шефа државе да ће се борити против замрзнутог конфликта, јер не жели нове ратове. Како кажу, нови ратни сукоби због Косова су нам сада најмање потребни.

Вучић је пре тога рекао да ће дати све од себе да се избори против става 80 одсто људи, који мисле да треба да задржимо замрзнути конфликт.

– Јер, једног дана ако буде одмрзнут, не желим да будем одговоран за нове ратове и сукобе и не желим да се то Србији догоди. Нећу доносити свакако одлуку против нашег народа, већ ћу гледати да убедим већину да су нам мир и стабилност много важнији од било чега другог – рекао је Вучић.

И шеф дипломатије Ивица Дачић каже да су отворени сукоби нешто што нам најмање треба, али да нећемо пристати на понижавање.

– Сви напори државног врха показују да је Србија решена да превазиђе замрзнути конфликт. Вучић је у праву кад каже то неће ићи нимало лако, али то не значи да није могуће. Не желимо да ризикујемо сукобе у региону. Међутим, и господа из Брисела морају да знају да нисмо деца којој ће дати лизалицу, зато што су нам рекли „бићете чланица ЕУ“ и онда ћемо заборавити Косово – наводи Дачић.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић напомиње да ово није питање које је везано искључиво за европски пут Србије.

– Чак и да нисмо на путу ка ЕУ, да ли то значи да не бисмо ништа радили по том питању, да бисмо се правили да је све како ми желимо? Вучић је свестан да је то питање које морамо да решавамо, пре свега због наших интереса, али и заштите наших људи, културног наслеђа и имовинских питања на КиМ, зато је и потписан Бриселски споразум – каже она и закључује:

– У високој политици важно је одредити тренутак кад можете да добијете више или изгубите мање и, у том смислу, Вучић говори о важности препознавања околности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић сматра да Србија у сложеним геополитичким условима мора да пронађе најбољи начин да осигура свој опстанак и напредак:

– Потребно нам је трајно решење за отворена питања у региону како бисмо створили услове за демократски и економски развој. Зато замрзнути сукоб није опција. Кључна реч у свему овоме је компромис.

Вучићу није лако

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић каже да је, имајући у виду све у вези с косовским питањем, простор за Вучића врло узак.

– Неће му бити нимало лако. Али паметно је одабран овај тренутак да се пронађе боље решење за Србију. Треба деловати брзо, али не брзоплето. У супротном, упадамо у парализу и губе се шансе за мирољубиво решење.

 

Извор: Srbija Danas / Kurir

БОНУС ВИДЕО

Кина и Србија праве ракете домета 280км! Сино-Сербиан јоинт продуцтион оф МЛРС

Loading...