РАМА: Чуо сам за Велику Србију, не и за Велику Албанију

Албански премијер Еди Рама изјавио је на промоцији књиге Хашима Тачија у Бечу да је Косово постало „веома безбедно место за Србе и мањине“. Коментаришући питање Велике Албаније, он је рекао да је „чуо за Велику Србију и Велику Грчку, али не и за Велику Албанију“

У Бечу је, на Дипломатској академији одржана промоција биографске књиге „Неw Стате, Модерн Статесман“ (Нова држава, модерни државник) Хашима Тачија. Осим Тачија и Раме, на промоцији су говорили и аустријске дипломате Волфганг Петрич и Алберт Роан – некада кључни међународни представници за косовско питање.

Каже и да на начин на који се она користи када се интерпретира је „веома стигматизирајући“, те да је он сам био „објекат тих интерпретација“.

– Али морам да кажем врло искрено, оно што сам рекао је – да не видим решење, рекао сам да ако Албанци буду остављени без јасне перспективе и ван природне стазе – да буду део велике Европе, и наравно да желимо у ЕУ, јер желимо да будемо заједно више него данас, али ако ово избледи… – додао је.

Према његовим речима, оно што Албанци доживљавају су „понаваљајуће фрустрирајуће ситуације“, наводећи питање демаркације и либерализације виза за Косово.

– Косово је гурано веома јако да реши питање демаркације, и речено им је веома отворено ако урадите, ми ћемо реализовати визе. Демаркација је завршена, виза нема, људи нису идиоти. Људи слушају, осећају…Изоловани смо, немамо слободу кретања – додао је, наводећи да су косовски Албанци „једини народ који не може да се креће слободно“.

– Не разумем зашто, где је разлог – упитао је Рама и навео питање односа косовских институција према косовским Србима.

Нема поређења како се Срби третирају на Косову и како се Албанци третирају у Прешеву и додао да је „Косово постало заиста веома безбедно место за Србе и мањине“.

– Велика Албанија је била велика по алибију, морамо да их стиснемо, јер ће да окупирају свет, морамо да их убијемо, јер желе да се шире, морамо да их одвојимо, јер ако се споје изградиће албанску империју – рекао је и додао да је питање Велике Албаније „креирано“ да би се „оправдало ентичко чишћење, убијање“, те да „не зна ни за једну најнационлистичкију личност која је поменула термин Велике Албаније“.

– Знам за Велику Србију, Велику Грчку, али Велику Албанију не…И ово је врло опасно. Али то је као кад призивате вука, призивате вука, призивате вука и онда се можда и створи. Постоји и та могућност. Ствар је да је потребно да сада ЕУ буде озбиљна, јер је рекла да је место стриктности и праведности. Оно што искушавам, лично – је да је место стриктности и неправде – изјавио је албански премијер.

– Људи нису идиоти, посебно Албанци нису глупи – додао је и закључио: „Мислим да је време да разумемо ово, немамо никакву већу ствар него да нашу земљу доведемо у ЕУ, са две земље“.

 

Извор: kossev

БОНУС ВИДЕО

Борису Малагурском забранили улазак на Косово!

Loading...