ТРЕСЕ СЕ ХРВАТСКА — КИТАРОВИЋЕВА И ПЛЕНКОВИЋ СЕ ЖЕСТОКО СУКОБИЛИ: Тешке речи и увреде које су разменили шокирале ХДЗ!

Најновији раскол у државном врху Хрватске, између председнице Колинде Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића, изазвао је велико незадовољство у владајућој ХДЗ, где кажу да им то није требало, те да је дошло од личне нетрпељивости и превише сујете, пише Јутарњи лист 

И председница Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић су погрешили, а јавна свађа обома је нанела штету, коментари су ХДЗ-овцаца на најновији сукоб на релацији Пантовчак – Бански двори, у који се овог пута укључио и шеф Сабора Гордан Јандроковић, наравно, на страни Пленковића.

Тешке речи и увреде које су разменили због заједничке седнице на тему демографије и блокираних, коју је Грабар Китаровић затражила, а Пленковић одбио, потпуно су, кажу, неприхватљиве.

– Оваква комуникација заиста је испод сваког нивоа. Без обзира на то ко је у праву, а ко у криву. То је непримерен речник – рекао је Јутарњем један од неименованих саговорника из ХДЗ-а.

Сматра да су томе допринеле три ствари – лична нетрпељивост председнице и премијера, , потом Устав који генерирше антагонизме и недовољно изграђени механизми сарадње институција.

Други, такође неименовани саговорник листа каже да је обоје требало да поступе другачије.

– Председница, ако је већ послала предлог, требало је да причека неколико дана, што би било логично, а не по медијима да шаље предлоге датума за састанак. Мислим да је Грабар Китаровић ту реаговала исхитрено. С друге стране, ни премијер није био коректан. Ако је добио предлог, могао је, на пример, да каже да ће га узети у разматрање, да ће се разговарати, усагласити, јер и влада има свој план, те да ће из свега покушати извући најбоље – навео је.

Наводи и да је Пленковић могао да каже да ће прихватити предлог због националног интереса, било шта, уместо одбијања.

Наредник, пак, каже да не види у чему је проблем са заједничком седницом владе, коју је предложила Грабар Китаровић, која би присуствовала и учествовала на тој седници.

Он се присетио да су својевремено Стипе Месић и Иво Санадер без проблема имали такве састанке, те додао да је сасвим сигурно „да свађа никоме није донела никакве политичке бодове“, као и да је у односу двоје највиших хрватских државника „пуно сујете“.

Неки у странци истичу да их не чуди што је сукоб између Грабар Китаровић и Пленковића ескалирао баш сада.

Наиме, међу њима већ дуго владају напетост и нетрпељивост, а у ХДЗ-у се већ неко време спекулише да би Пленковић могао ускратити подршку председници за други мандат.

Атмосферу су додатно подгрејале недавно објављене информације да би се ХДЗ и СДП могли договорити о променама Устава, при чему би се убудуће председник државе бирало у Сабору.

– Мислим да би у овом тренутку ускраћивање подршке председници за други мандат или неки договор са опозиционим СДП изазвао жестоке поделе у ХДЗ – сматра нови саговорник листа из ХДЗ.

Лист пише да се више чланова ХДЗ-а сложило да би то изазвало побуну у странци те истичу да у том случају, у односу на Китаровић, Пленковић не би имао шанси.

Неки у ХДЗ-у, пак, сматрају да председница, која је, заправо, већ дуже време у кампањи за други мандат, на овај начин покушава да подигне свој рејтинг, који је у паду као и онај ХДЗ-ов.

– Похвално је да председница има иницијативе, али проблем је што са своје позиције не може пуно да учини јер нема овлашћења. Сигурно је да на овај начин покушава и да се дистанцира од афере с мејловима у вези Агрокора – каже још један саговорник Јутарњег.

Оштар став председнице према премијеру неки ХДЗ-овци су протумачили и као покушај Грабар Китаровић да преузме ту странку од Пленковић, док други уверавају да је тако нешто још рано, али и да ње реално.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Јовановић: Шешељ је маргинална појава у друштву, брине ме тишина која прати фестивал

Loading...