АЛЕКСАНДАР ДУГИН: Постоје два Путина

Познати руски геополитиколог кога означавају и као главног идеолога Kремља Александар Дугин дао је интервју за грчки портал „Геополитицс & Даилy Неwс“ у коме је анализирао односе Русије, САД и ЕУ. Једна од занимљивијих теза које је изнео у овом интервјуу је и она у којој се Дугин осврће на постојање „два“ Путина

Једног који је повратио Kрим и суверенитет Русије – и другог који је се још увек није изборио са њему лично оданим либералима, а чије политика се најближе може описати појмом „шесте колоне“.

– Написао сам једну посебну књигу о Путину – Путин против Путина. У њој објашњавам Путинову суштинску двојакост. Он се може посматрати двојако. Са једне, он је спасио Русију од пропасти која се чинила неизбежном и успео да поврати суверентитет и независност руске државе. Стога, он је херој. Поред тога, наш народ добро разуме да морамо платити озбиљну цену за нашу величанственост. Зато нема критиковања Путина у вези са Kримом или санкцијама. Управо то су разлози да он добије још већу подршку. Тако да он углавном ужива подршку Руса управо из оних разлога због којих га Запад (поморске силе, глобалисти) мрзи – наводи Дугин, да би потом наставио:

– Са друге стране, он је окружен либералима (зваћемо их шеста колона), који остају лојални њему лично, али покушавају друштву да наметну самоубилачку политику. То је други Путин, други Путинов лик, као византијски или руски царски орао. Социјална правда у Русији је данас равна нули, подивљала корупција и даље цвета, духовни живот и култура су у дубокој депресији. И зато брине та друга Путинова страна. Зато ми чврсто и заједно стојимо са Путином пред његовим непријатељима споља – они га мрзе баш из оног разлога због ког га ми волимо, али нам се не свиђа што се ослања на либерале у влади и другде – констатује стручњак.

Одговарајући на питање о растућим тензијама између ЕУ, САД и Русије, које подсећају на „доба Хладног рата“, Дугин примећује:

– Хладни рат је био сукоб два идеолошка табора. Сада нема тако јасне разлике на пољу идеологије, већ се пре ради о две верзије исте либерално-демократске приче – напредне, у случају Сједињених држава и ЕУ и закаснеле, у случају Русије. Претпоставили бисмо да ће то значајно умањити тензије. Међутим, то није случај. Зато би требало да потражимо разлоге за то на неком другом пољу, ван идеолошког. Највероватнији узроци овог „новог Хладног рата“ су геополитички – исртиче Дугин и констатује да је овај Велики рат континената основа разумевања историје – поморска сила против копнене.

– Евроазија против Атлантика. Ако се око тога сложимо, све остало чини се јасно и логично. Постоји вечита борба између две врсте цивилизација – динамичке (напредне, трговачке) поморске цивилизације и статичне (конзервативне, херојске) копнене цивилизације. Kартагина против Рима, Атина против Спарте. Ово ново погоршавање односа је резултат чињенице да се Русија опоравила од готово смртоносног ударца који је добила деведесетих. Повратак копнене силе и нови успон Евроазије је главни разлог који објашњава овај нови Хладни рат. Заправо се ради о оном старом, „вечитом“ Хладном рату. Деведестих смо имали привидно незаустављиву победу поморске силе – отуда глобализација и униполарност – резонује Дугин и појашњава:

– Али сада видимо да се радило само о тренутку, могућности која је могла да се реализује. Опоравак Русије као, отпор Kине и исламског света и растући популизам на Западу показују да прилика није искоришћена. Глобалистичке елите се сада бране. Аждаја је рањена, али је и даље ту. Покушава да узврати у борби, и то је главна ствар у вези са новим непријатељствима – истиче овај аналитичар.

Kако Дугин истиче, регион Блиског истока је главно поље где се одређује архитектура будућег света и успоставља нова равнотежа између сила.

– Не ради се ту о хаотичној игри „свих против свих“, већ о одлучујућој епизоди Великог рата континената. На једној страни су Русија, Иран и делимично Турска (која се све више удаљава од Сједињених Држава), уз тиху подршку Kине. То је мултиполарни блок – Евроазијски блок. Са друге стране имамо Сједињене Државе и њихове посреднике – НАТО земље, Израел и Саудијску Арабију. Они представљају глобалистичку страну, снаге униполарности – наводи Дугин.

Према његовим речима, то није оно што је Трамп обећао својим гласачима.

– Трамп је, у ствари, талац неоконзервативаца. Можда је то била цена коју је морао да плати за свој политички договор: да неоконзервативцима дâ спољну политику, како би добио некакву подршку за своје унутрашње реформе. Међутим, Блиски исток је простор од највећег значаја. Ако Евроазија победи, успоставиће се мултиполарни светски поредак, а униполарни тренутак ће се завршити једном за свагда (барем за један дужи период). Ако атлантисти успеју да победе, купиће себи додатно време, сигурно одлагање њиховог незаустављивог пада. Рањена аждаја ће преживети барем још неко време. Али Блиски исток је од суштинског значаја. Тамо ће се одређивати судбина човечанства – закључује стручњак.

 

Извор:  Медији

БОНУС ВИДЕО

ТВ дуел – Војислав Шешељ и Чедомир Јовановић

Loading...