ЦВИЈАНОВИЋ: Против Орића прикупљени бројни докази

Против ратног команданта такозване Армије БиХ, Насера Орића, прикупљени су бројни докази, навела је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, која очекује да сви за које постоји сумња и докази да су починили ратни злочин буду изведени пред лице правде.

Апелационо веће Суда БиХ укинуло је јуче ослобађајућу пресуду команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и наложило обнављање поступка.

Суд је, наиме, уважио жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету „Насер Орић“ у вези са неусклађеношћу јавно објављене и написане пресуде.

„Републички центар за истраживање рата и ратних злочина предочио је бројне доказе против Орића и зато очекујем да се нађе пред лицем правде“, рекла је Жељка Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Подсећа на чињеницу да је у претходном периоду постојао прилично селективан приступ правди када је реч о суђењу за ратне злочине.

„Ту смо видели нешто што је постојало много година и било пракса у БиХ и нигде другде – да смо имали ретроактивну примену закона, односно права и селективан приступ правди, јер је Србима пресуђивано по строжем закону, касније донесеном и ретроактивно примењиваном, док је над Бошњацима примењиван закон који је био на снази у време почињења ратног злочина“, навела је Цвијановићева, пренела је РТРС.

За њу је, каже, неприхватљиво да за исте ствари постоје блаже и строже казне.

„У БиХ су многе ствари ишле погрешно, тако и ово“, закључила је премијерка РС.

Суд БиХ изрекао је 9. октобра прошле године ослобађајућу првостепену пресуду Орићу и припаднику Армије Сабахудину Мухићу, којима је суђено по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Операција „Вазелин“ – Др Шешељ, Мирољуб Петровић, Аздејковић

Loading...