Дарови

Пише: отац Ненад Илић

Написао нам је апостол Павле, а читамо на овонедељној литургији: „Браћо, имамо различите дарове по благодати која нам је дата“…

„Различите дарове“ – то не смемо да заборавимо. Сви би да свој дар препознамо међу оним данас популарним даровима, талентима. Свој дар ако није „довољно атрактиван“ не желимо ни да препознамо ни да се бавимо њиме. Радије се бавимо нечим што уопште није за нас, што нам Бог и није дао као велики дар. И онда се бесмислено гурамо и завидимо једни другима.

Ако ти је дар пророштво – пророкуј по мери вере, не измишљај, немој да се заробиш у својој помпезној улози. Ако ти то није дар него си га погрешно изабрао – брзо ћеш остати без пророштва. Сем ако не желиш да лажеш да би сакрио своју грешку.

Ако умеш добро да служиш – служи. Не умеју сви подједнако да служе другима. Неки имају већи дар служења од осталих. Ко би рекао да је и за служење потребан дар?

Ако ти је дар учитељство – учи, поучавај. Не питај да ли је то сада пробитачно, не питај у лажној скромности да ли има смисла учити друге да ли ишта имаш друге да научиш. Ако немаш – брзо ћеш остати без ученика.

Ако ти је дар да будеш утешитељ – теши људе. Какав си драгоцен дар добио, а мислиш да је то само нешто успутно, безначајно. Колико људи вапи за утехом, а ти умеш да тешиш. Све остало што радиш мање је важно од тога.

Ако си добар у давању – дај. Од срца, искрено. не питај се да ли твоје давање има смисла.

Loading...