НОВАК НИЈЕ ВИШЕ МОГАО ДА ЋУТИ: Ђоковић одговорио на критике због подршке Хрватима!

Околности су хтеле да се овогодишњи Вимблдон одржава истовремено са Светским првенством у фудбалу – случајност која се свакодневно разматра на теренима Ол Ингланд Клуба и целокупној светској медијској сфери.

Тим поводом, а у вези одређене изјаве Новака Ђоковића о томе коју репрезентацију ће подржавати у завршној фази првенства, на друштвеним мрежама у Србији се појавио велики број коментара који – за разлику од претходних година у време одржавања Вимблдона – садрже изразито критичан став према нашем најбољем играчу, често виђеног као “амбасадора наше нације”.

Упитан о томе да ли су, из његовог искуства, врхунски спортисти свесни колико њихов глас може да донесе толеранцији, разумевању, помирењу и колико је важно да заједно дају подршку таквим вредностима или се најчешће декларативно односе према томе а неретко и супротно – Новак Ђоковић нам је детаљно објаснио своје ставове:

– Постоје спортске вредности уз које сви одрастамо. Наравно, свако се другачије односи према њима, јер је изузетно важан утицај средине у којој сте одрастали и у којој живите, околину у којој радите, утицај људи који су око вас и који вас подржавају, какво сте образовање стекли – рекао је Ђоковић и наставио:

– То јесу фактори који утичу на однос према њима, али, истовремено, постоје и неке универзалне спортске вредности које сви препознајемо – фер плеј, поштовање противника, уважавање спортских правила, посвећеност, пружање свог максимума на спортском борилишту.

– Спорт прича “унверзални језик”, брише границе међу људима, превазилази разлике у вероисповести, раси, националности – и то је оно што привлачи људе спорту. Зато људи свих генерација – а нарочито млади – гледају ка спортистима као својим идолима, јер они пролазе кроз искушења, жртвују се, и кроз спорт илуструју “животну борбу” и дају пример како би људи требали да се поставе према бројним изазовним ситуацијама у животу.

– За мене је таква улога увек била велика привилегија, коју увек имам на уму – истиче Новак Ђоковић за наш портал и наставља.

– Наравно, нисте увек у потпуности у могућности да будете идеални у сваком облику понашања, али се трудим да увек будем свестан својих гестова и њиховог значења. У тенису, односи међу играчима су много директнији, приснији, што је свакако другачије у фудбалу и осталим тимским спортовима.

– Ми смо свакодневно упућени једни на друге, делимо свлачионице, припремамо се за наступе у непосредној близини, буквално се крећемо у неколико истих десетина квадратних метара – и истовремено имамо велико међусобно поштовање и уважавање -резимира своје ставове и објашњење околности у којима су они настали наш ас.

Кроз године током којих је био у жижи јавности, Новак Ђоковић је редовно био јасан да изузетно држи до независности сопственог мишљења и изражавања ставова. Овом изјавом је подцртао свој принцип – са жељом да објасни мотиве и поводе који су довели до формулисања (по многима у нашој земљи, “контроверзног”) става везаним за фудбалско првенство. Амбијент из кога Новак потиче, овај у коме ствара/сарађује/комуницира на свакодневној основи, код њега не доводи у сумњу право и исправност таквог изражавања.

Ђоковић оставља за право свима, а поготово онима чији ставови су различити (повремено или стално) да се изразе на начин на који желе, уважавајући разлике и различите утицаје које доводе до таквих закључака. Јасно – фудбалска свлачионица (клуба или националне селекције, свеједно) је различита социосфера од тениске свлачионице, микрокозме Уједињених нација; оно што се одигра међу фудбалерима је потпуно немогуће да се деси међу тенисерима – а да не прође без најстрожих санкција и штетних последица за јавни профил и целу каријеру једног тенисера. И ако је таквих испада некада и било, времена су се, на срећу, променила, као и њихови актери, ако су и даље међу активним тенисерима на турнеји.

 

Извор: Kurir sport / Telegraf

БОНУС ВИДЕО

Лазански ПОЛУДЕО: Не дам ЛОВУ фудбалерима!

Loading...