НОВАК НИЈЕ ВИШЕ МОГАО ДА ЋУТИ: Ђоковић одговорио на критике због подршке Хрватима!

Околности су хтеле да се овогодишњи Вимблдон одржава истовремено са Светским првенством у фудбалу – случајност која се свакодневно разматра на теренима Ол Ингланд Клуба и целокупној светској медијској сфери.

Тим поводом, а у вези одређене изјаве Новака Ђоковића о томе коју репрезентацију ће подржавати у завршној фази првенства, на друштвеним мрежама у Србији се појавио велики број коментара који – за разлику од претходних година у време одржавања Вимблдона – садрже изразито критичан став према нашем најбољем играчу, често виђеног као “амбасадора наше нације”.

Упитан о томе да ли су, из његовог искуства, врхунски спортисти свесни колико њихов глас може да донесе толеранцији, разумевању, помирењу и колико је важно да заједно дају подршку таквим вредностима или се најчешће декларативно односе према томе а неретко и супротно – Новак Ђоковић нам је детаљно објаснио своје ставове:

– Постоје спортске вредности уз које сви одрастамо. Наравно, свако се другачије односи према њима, јер је изузетно важан утицај средине у којој сте одрастали и у којој живите, околину у којој радите, утицај људи који су око вас и који вас подржавају, какво сте образовање стекли – рекао је Ђоковић и наставио:

– То јесу фактори који утичу на однос према њима, али, истовремено, постоје и неке универзалне спортске вредности које сви препознајемо – фер плеј, поштовање противника, уважавање спортских правила, посвећеност, пружање свог максимума на спортском борилишту.

– Спорт прича “унверзални језик”, брише границе међу људима, превазилази разлике у вероисповести, раси, националности – и то је оно што привлачи људе спорту. Зато људи свих генерација – а нарочито млади – гледају ка спортистима као својим идолима, јер они пролазе кроз искушења, жртвују се, и кроз спорт илуструју “животну борбу” и дају пример како би људи требали да се поставе према бројним изазовним ситуацијама у животу.

– За мене је таква улога увек била велика привилегија, коју увек имам на уму – истиче Новак Ђоковић за наш портал и наставља.

Loading...