МИЛО ЂУКАНОВИЋ ШАЉЕ ВОЈСКУ У ИРАК: Обрадоваће и Трампа, ИЗДВОЈИЋЕ ДВА ОДСТО БДП ЗА НАТО

До 2024. године Црна Гора ће издвојити два одсто БДП-а за одбрану, саопштио је данас црногорски председник Мило Ђукановић на НАТО самиту у Бриселу и најавио нове мисије у Ираку и Летонији

Прецизно дефинисани план је да и Црна Гора до 2024. године издвоји два одсто БДП-а за одбрану, можда у оквиру тога и коју годину раније, 20 одсто за модернизацију војске, казао је Ђукановић, након првог дана НАТО самита, преноси РТЦГ.

Он је навео да су на самиту донете важне одлуке о снажењу политике одбране и одвраћања, и борби против тероризма, и најавио успостављање тренинг мисије у Ираку.

– Црна Гора ће учествовати и у снагама Алијансе у Летонији, заједно са Словенијом, под командом Канаде – поручио је Ђукановић.

Намера је, како је казао, да се формира тренинг мисија у Ираку.

– Ми желимо да у пуној мери партиципирамо у свим обавезама и у свим правима које проистичу из чланства – казао је црногорски председник.

Он је додао да је за Црну Гору важна одлука о позиву за почетак приступних преговора Македонији.

– Радујем се што ће Северна Македонија постати нова чланица НАТО – поручио је Ђукановиц и додао да се пријемом нових чланица јача стабилност не само на Западном Балкану, неко и у Европи и НАТО простору.

Подсетимо, Трамп жестоко критикује Немачку и Ангелу Меркел која упорно одбија да у заједнички буџет НАТО издвоји два одсто немачког БДП.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Да ли ће Трамп доћи главе НАТО-у

Loading...