ТРАМП СТИЖЕ У СРБИЈУ: Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио посету, АЛИ ПО ЈЕДНИМ УСЛОВОМ!

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће председник САД Доналд Трамп највероватније посетити Србију за време свог мандата, али да његов долазак у Београд зависи пре свега од решења проблема Косова

– Посета председника САД зависи од догађаја на међународној сцени. Сигуран сам да ће Трамп у време свог мандата доћи, али се поставља питање треба ли да дође сада или када се дође до неког решења косовског питања. У сваком случају, председник Вучић званично је позвао Трампа да посети нашу земљу и било би добро да до те посете дође… – поручио је Дачић, додајући да по питању Косова Америци, Русији и другим великим силама треба понудити „вин-вин“ предлог у ком сви понешто добијају, али и губе.

– У томе се огледа политичка вештина. Тежак је начин на који ми водимо дијалог и не знам како бих издржао да сам на месту Марка Ђурића… – нагласио је Дачић.

Извињење за бомбардовање?!

Трамп пре доласка у Србију треба да се дистанцира од НАТО бомбардовања 1999. године. Косовско питање зависи од његовог односа према насилном отимању покрајине, каже Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије.

Трампов долазак претходно је потврдио и председник Вучић, који је рекао да још није одређен датум посете.

– Са председником Трампом сам разговарао више пута и он ми је потврдио да ће доћи. Међутим, знате какав је распоред председника САД, не бих се чудио и да, на крају, не дође. Надам се и учинићемо све да дође… – истакао је Вучић.

Коментаришући ове наводе, каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да Србија има посебан интерес да са Трампом и његовом администрацијом успостави ближе контакте.

– Таква посета била би изузетно значајна за даље односе. Расплет око Косова могао би да буде повод за посету. Дачић је у праву, ако би дошло до нормализације односа на Косову, могао би да уследи и Трампов долазак – подвлачи Миливојевић.

Посета могућа већ у новембру

Како смо већ објавили, лидер Русије Владимир Владимирович Путин потврдио је да ће бити специјални гост Србије на обележавању 100. годишњице од савезничке победе у Првом светском рату која је планирана у новембру, а незванично се спекулише да би тада у нашу државу могли да дођу лидери Француске и САД Емануел Макрон и Доналд Трамп.

 

Извор: K. V. / informer.rs

БОНУС ВИДЕО

ШОЈГУ: Амерички хибридни РАТ, Либија и Југославија као пример

Loading...