КАПИТЕН ХРВАТСКЕ КРИЈЕ СРПСКО ПОРЕКЛО: Модрићев ујак сведочио против Анте Готовине

Ујак најбољег фудбалера Хрватске Луке Модрића Јово Допуђ сведочио је пред Хашким трибуналом против хрватског ратног злочинца генерала Анте Готовине.

Јово је био мајор Војске Републике Српске Крајине и командант 4. лаке пешадијске бригаде 7. севернодалматинског корпуса, а блиски је рођак Лукине мајке Радојке Допуђ и обоје су из села Крушева поред Обровца.

Они су били једина српска фамилија у том месту, све до ратова деведесетих, када су морали да беже.

То су чињенице које су крили од Луке родитељи и породица, пре свих отац Стипе, али и медији у Хрватској, који нису желели да дискредитују једног од својих најбољих фудбалера.

Лукин ујак Јово Допуђ до почетка деведесетих био је директор фабрике трикотаже “Трио” у Обровцу, а тамо су се преко њега запослили Модрићева мајка Радојка и отац Стипе. Јово је 1993. године тражио да буде демобилисан, а после пада Крајине 1995. преселио се у Србију и ту је живео до 16. августа прошле године, када је изненада преминуо.

Он је 2008. године сведочио пред Хашким судом против Анта Готовине. Он је у свом исказу говорио о томе да су Срби напустили Крајину због гранатирања цивилних циљева које је наредио Готовина, а не по наређењу крајишких власти како су тврдили Хрвати.

Анте Готовина (фото: ЈуТјуб)

Јову је са судом за ратне злочине повезала организација “Веритас” и њен председник Саво Штрбац који је навео да је било тешко убедити Допуђа да се појави у својству сведока.

– Прво је пристао, а онда је рекао да не може да сведочи. Кад сам га питао зашто, одговорио ми је да има сестру која се удала за Хрвата и живи у Хрватској, да има и нећаке. Рекао је да их воли као своју децу и да никада не би себи опростио ако би им својим сведочењем направио проблеме. Дуго су трајали преговори о његовом сведочењу, али је на крају отишао у Хаг, а чим је слетео у Београд, позвао ме је и рекао да осећа да је скинуо огроман терет са срца – каже Штрбац.

Иначе Хрватско државно тужилаштво из Сплита 2015. године подигло је оптужницу против Допуђа и још седморице српских официра због наводног ратног злочина. Хрвати су Допуђу и осталима на терет стављали смрт 214 цивила у подручју Обровца од 1991. до 1993. године.

Поред тога, оптужени су да су као команданти дозволили својим војницима мучење и силовање цивила, као и уништавање имовине.

 

Извор: Srbija Danas / Informer

БОНУС ВИДЕО

Милић: Газпром прави паралелну безбедносну структуру у Србији

Loading...