ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР УПОЗОРАВА: Британски агенти у Републици Српској!

БЕОГРАД – Вероватно један од најмлађих, али и један од најутицајнијих савремених представника тзв. аутхтоне историјске школе на Балкану, др Горан Шарић, у интервјуу за српски Комерсант, одговарајући на једно од питања, рекао је да Републику Српску сматра најкритичнијом тачком на простору бивше Југославије, истичући уверење да ће се Република Српска наћи прва на удару Запада, односно, Велике Британије.

Мир 1995. није био одлука екс-Ју република него је наметнут од стране западних сила, пре свега САД-а и Велике Британије. Као што је и рат 1991. наметнут споља, од истих актера, иако су међу југословенским политичким и обавештајним структурама имали своје људе, каже Шарић.

Велика Британија као наш вековни, архетипски непријатељ и у време овог интервјуа шаље педесетак својих агената у БиХ под изговором да спрече “руски утицај”. Британска политика не бира средства да оствари циљ. Циљ је Русија што даље од Балкана и неће презати ни од чега, па тако ни од рата, објашњава овај историчар.

Прва на удару биће Република Српска коју су британски лордови означили већом претњом за своје интересе од исламских фундаменталиста у Босни и Херцеговини, истиче Шарић у интервјуу.

Све је јасно, само их треба добро слушати и све што они кажу протумачити супротно, каже историчар и поручује да „чим њихови медији попут Н1, Радиo Слободнe Европe, Недељника, Данасa, Времена… неког нападну, ми га требамо подржати, а од оног што они афирмишу треба бежати главом без обзира“.

Извор: Комерсант.рс

Loading...