ОН ЈЕ КРИВ ЗА УЖАС У ГРЧКОЈ: Деда (65) се играо ватром, па изазвао националну трагедију са више од 100 мртвих! (ФОТО/ВИДЕО)

Палио је ђубре и суво грање

Неименовани Грк (65) ухапшен је под сумњом да је изазвао катастрофалне пожаре у околини Атине, у којима је страдало више од 100 особа. Палио је ђубре и суво грање, а јак ветар пренео је варнице на околну вегатацију, што је изазвало најсмртоноснији пожар у Европи у овом веку.

Истражни тим ватрогасне службе открио је да је ватрена стихија кренула из места Пантели, северно од Матија, одакле се брзо проширила. Ухапшени мушкарац запалио је ватру на брду изнад Пантелија, а она се услед високих температура и ветра, који је дувао брзином од чак 103 километра на час, отела контроли.

Кад је видео шта је урадио, деда је покушао да угаси ватру и сакрије трагове. Место где је палио ђубре и грање полио је водом, прекрио земљом, шљунком и камењем, међутим, ватра је већ била захватила околину.

Комшије ухапшеног мушкарца сведочиле су у полицији против њега. Девет особа је навело да деда има обичај да пали ђубре, суву траву и грање усред лета, те да су га редовно виђали како то ради.

– Осумњичени је ухапшен у недељу после разговора истражитеља са људима из места погођених пожарима. Биће испитан, и ако се испостави да је одговоран за ову националну трагедију, против њега ће бити подигнута оптужница – навео је извор из истраге за грчке медије.

Он је открио да осим ухапшеног деде, полиција трага и за особом која је изазвала пожар код места Кинета. Истражитељи верују да је и тај пожар започео на сличан начин као онај у Пантелију. Сумња се да је то жариште настало такође из немара.

– Утврђено је и да су два жаришта код места Неа Макри намерно изазвана. На два места неко је запалио растиње поред пута. Сумња се да су ти пожари подметнути, а полиција још трага за починиоцима – рекао је тај извор.

Како грчки медији истичу, резултати истраге ватрогасне службе у супротности су са изјавама владајуће коалиције, која тврди да су сви пожари подметнути.

– Власти су навеле да је 15 жаришта букнуло у три области и уверавају народ да су сви пожари намерно изазвани. Истрагом је, међутим, утврђено да су бар два пожара започета из чистог немара, а да су два можда подметнута – пишу грчки листови.

У међувремену, форензичари су идентификовали скоро сва тела страдалих. Утврђено је да је 91 особа мртва, али да се 25 још води као нестало. Међутим, за нестале се верује да су такође мртви, те ће коначан број жртава пожара бити већи од 100.

Подсетимо, ватра је букнула прошлог понедељка после подне и проширила се невероватном брзином. Мештани и туристи у приобалним местима у околини Атине нису имали времена да побегну. Људи су живи изгорели у својим кућама, у аутомобилима којима су покушали да побегну, а неки су се утопили у мору, тражећи спас од ватре. Великом броју жртава допринело је то што су улице у погођеним местима уске и углавом слепе, а прилаз до плажа је неприступачан, стеновит и углавном се састоји од стрмих литица.

 

Извор: Alo.rs / J.Š.

БОНУС ВИДЕО

Највећи војни аеромитинг РИАТ 2018

Loading...