РУСИ ОТКРИЛИ: Нова база НАТО у Албанији се прави због “Велике Албаније” – СРБИЈА НА МЕТИ КАО СРЦЕ БАЛКАНА

НАТО планира изградњу прве ваздухопловне базе на Западном Балкану, у близини општине Кучова у централној Албанији, изјавио је у суботу премијер те земље Еди Рама.

“Врло добре вести! Северноатлантски савет је одобрио одлуку о изградњи прве ваздухопловне базе на Западном Балкану у Албанији,“ написао је албански премијер на Фејсбуку.

Остатак његове изјаве гласи:

“Од средстава Северноатланског савеза и у партнерству са Владом Републике Албаније, НАТО ће инвестирати више од 50 милиона евра у првој фази пројекта модернизације ваздухопловне базе у Кучову, пишу рускимедији.

Кроз овај пројекат, за који се очекује да ће почети за годину дана, Кучова ће служити као база подршке НАТО-у за ваздушно снабдевање, логистичку подршку, одржавање климатизације, као и за обуку за савез.

Кучова ће такође служити и као национална база за албанске ваздухопловне снаге, а ова стратешка инвестиција НАТО-а у Албанији ће донети нови стандард нашим оружаним снагама.

Несумњиво, инвестиција ових размера ствара нове прилике за економски и социјални развој целог региона, где се планира изградња ове нове ваздухопловне базе.

Паралелно, у току су разговори са нашим стратешким партнером, САД, за модернизацију албанских ваздухопловних капацитета. Очекује се да ће се заједничке одлуке, проистекле из ових разговора, ускоро наћи пред америчким Конгресом како би могао да их одобри.“

Албански премијер је нагласио да имплементација овог пројекта треба да почне касније ове године. Ваздухопловна база ће служити албанским снагама, пружати логистичку подршку, вежбе обуке, и подржавати операције снабдевања НАТО-а.

Албанија се придружила НАТО Партнерству за мир 1994. године, и придружила се савезу 2009. године.

Ширење НАТО инфраструктуре у Албанију није изненађење, и део је веће САД-НАТО кампање за промовисање “Велике Албаније,“ која подразумева подстицање етно-верских сукоба у балканским државама са албанским становништвом, као што су Црна Гора и Македонија, и која може послужити као атлантистичко место ратних операција против Србије, “срца“ Балкана.

Мала, веома корумпирана држава Албанија је доследно служила НАТО још откад је ова коалиција под вођством САД-а подржала албанске терористе у одвајању Косова од Србије током 1990-их и почетком 2000-их година.

Руски аналитичари су предвиђали да би Балкан могао бити следеће геополитичко бојно поље у атлантисктичкој кампањи дестабилизације путем шеме “Велика Албанија.“

У том контексту, успостављање НАТО базе у Албанији несумњиво представља увод у нове операције дестабилизације и ескалације сукоба у региону. Тих 50 милиона евра наводно намењених пројекту ваздухопловне базе ће вероватно пронаћи свој пут до тога да подстакну крвопролиће у облику радикалног албанског сепаратизма у суседним државама.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

Руси по први пут са прозора куполе ИСС-а показали читаву планету Земљу

Loading...