БРУКЕ ЈЕДНОГ ХАГА: Покушај да се злочини Хрвата над Србима ИЗБРИШУ ИЗ ИСТОРИЈЕ!

Етничко чишћење Срба са простора Републике Српске Крајине 1995. године, у својим пресудама оправдао је антисрпски Хашки трибунал и на основу пресуда тог лажног суда ниједан Хрват из Хрватске није осуђен за злочине почињене над Србима.

После првостепене осуђујуће пресуде за генерале хрватске војске Готовину и Маркача, трибунал је 16. новембра 2012. године донео ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице.

Према коначној пресуди, коју је саопштио председник суда Теодор Мерон (Тхеодор), операција „Олуја“ којом је Готовина заповедао у августу 1995. „није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривање Срба из Книнске крајине“.

То Хашком трибуналу није сметало да огроман број Срба осуди на основу удруженог злочиначког подухвата, монструмске правне конструкције која служи за изрицања дугогодишњих казни, али само за високе српске војне и политичке званичнике из периода сукоба на просторима бивше Југославије.

Коначном пресудом, Хаг је тврдио да одлазак српских цивила из Книнске крајине после „законитих артиљеријских напада Хрватске војске не може бити сматран депортацијом“.

Наравно да је за Хашки трибунал било неприхватљиво признање првостене пресуде, по којој је „Олуја“, припремана од стране америчке полуприватне агенције МПРИ.

Како би Мерон могао осудити и Американце за тако гнусан злочин, када је он редовно подносио извештај америчкој амбасади о поступцима пред трибуналом.

Састанци Мерона и званичника САД потврђени су у документима „Викиликса“.

О томе је јавно проговорио један други судија трибунала, Фредерик Хархох, рекавши да је трибунал ову пресуду донео под притиском војног естаблишмента неких утицајних земаља, откривши тако и да је Мерон вршио притисак на остале чланове судског већа како би била донета ослобађајућа пресуда.

О некомпетентности Мерона (који је иначе и председник трубунала) говори и чињеница да је председника СРС Војислава Шешеља осудио у другостепеном поступку, без понављања поступка, после првостепене ослобађајуће пресуде, што је правни нонсенс!

– Готовина, Маркач и други који су наредили нападе на градове у Книнској крајини, стога, нису имали намеру да депортују становништво- закључило је већином гласова Мероново веће.

Готовина и Маркач ослобођени су кривице за прогон, депортацију, пљачку, убиства, безобзирно уништавање, нехумана дела и окрутни третман српског становништва у Крајини од почетка августа до краја септембра 1995. Та дела квалификована су као злочини против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Готовина је у првостепеном поступку пред Хашким судом 15. априла 2011. године осуђен на 24 године затвора, Маркач на 18 година, а преостали члан хрватске „тројке“, генерал Иван Чермак, ослобођен је кривице и Тужилаштво на ту одлуку није уложило жалбу.

Готовина је у време „Олује“ био командант Зборног подручја Сплит, а Маркач Специјалне полиције.

За срамну ослобађајућу пресуду Готовини и Маркачу гласали су судије Теодор Мерон, Патрик Робинсон и Кармел Ађијус.

Председник СРС Војислав Шешељ рекао је да је Теодор Мерон ишао лично у Загреб пре изрицања пресуде по новац за доношење ослобађајуће пресуде.

Документационо информативни центар „Веритас“ у својој евиденцији има имена 1.960 погинулих и несталих Срба у „Олуји“, од којих 1.205 цивила – 522 жене и 12 деце. У „Олуји“ је с простора Српске Крајине протерано око 220.000 људи.

 

Извор: Srbija Danas

БОНУС ВИДЕО

Вучић упоредио Туђмана са Хитлером

Loading...