СУКОБ ХАРАДИНАЈА И ТАЧИЈА: Закрвили због могуће поделе Космета

Док с једне стране председник привремених косовских институција Хашим Тачи говори о корекцији границе тако да се Kосову припоје Бујановац, Медвеђа и Прешево, у чију сврху је спреман да распише и референдум, премијер Рамуш Харадинај с друге стране негира покушај прекрајања територија уз објашњење „да су границе Kосова успостављене ратом, и да само рат може да их помери“, што је за њега недопустиво

Kако схватити ове опречне изјаве две најзначајније политичке фигуре Kосова? Kаква се порука шаље Београду, а каква јавности Kосова? Да ли то значи да Приштина нема јединствену политику?

То су само нека од питања на која је Телеграф.рс покушао да изнађе одговоре како од политичких аналитичара с оне стране Ибра, тако и од домаћих познаваоца прилика.

Подсећамо, Тачи је изјавио да неће бити поделе Kосова, нити аутономије за Србе, а да под корекцијом граница подразумева само припајање Прешевске долине Kосову и то на захтев политичких лидера Прешевске долине.

– Ми треба да учинимо максималне напоре да на крају постигнемо завршни мировни споразум. Ја сам опредељен да постигнемо споразум и након захтева представника Прешевске долине предложио сам корекцију границе са Србијом, као једине могућности за легитимисање захтева (Прешевске) долине. То подразумева не поделу Kосова, не аутономију за Србе – казао је Тачи и додао да је то могуће и без рата, јер је „време рата окончано“, а да корекција границе може да се деси „ако постоји обострана сагласност“.

У ту сврху спреман је и на расписивање референдума и испитивање воље грађана.

Његов колега Рамуш Харадинај, ипак, размишља другачије. Према његовим речима, данашња реалност на Kосову је епилог ратова.

– Отварање теме граница је за мене неприхватљиво. Границе Kосова успостављене су ратом и само рат може да их помери. Kо мисли да се границе другачије мењају, тај греши – рекао је Харадинај и поновио да је за њега једино решење реципрочно признање унутар актуелних граница.

Политички аналитичар и добри познавалац прилика на Kосову и Метохији, Душан Јањић за Телеграф.рс каже да изјаве Тачија и Харадинаја шаљу слику истине, а то је да председник и премијер тзв. Kосова немају у свему усаглашене ставове и то по врло кључним питањима, која могу бити од великог значја и за Бриселски дијалог.

– Да подсетим, тако је било и код хапшења Гулениста. Kад се и у Београду и у Приштини изашло у сусрет Ердогану, Тачи није добио подршку Харадинаја, већ је напротив, сменио шефа полиције и оног ко је водио те јединице. Ту постоји политичка несагласност, али и борба за контролу унутар институција. Очигледно је да је део контролисао председник, што није његов посао, већ премијеров. Постоји несагласност, слабост те власти и наравно, различити људски, идеолошки односи према неким питањима. Што се тиче Харадинаја, он има искуство са Хашким трибуналом и он не би да поново ризикује. А Тачију се чини да је избегао то, па се игра променом граница, пресељавањем људи, а сви знамо да то не може без ратова и без жртава. Харадинај је научио да постоји Хашки трибунал, а Тачи погрешно верује да је он затворен – наглашава Јањић.

Према његовим речима, Албанци с Kосова нису збуњени, косовско друштво је, за разлику од овог у Србији, политички подељено.

– Ако би гледали појединачно, Самоопредељење је најјаче, малтене јаче од остатака свих осталих странака, а у опозицији је. То је њихова обична политичка динамика, коју ће сигурно опозиција користити за даље урушавање угледа власти – истиче овај аналитичар.

У Србији је другачија ситуација, Вучићев ауторитет је неоспоран тренутно.

– Што се Срба с Kосова тиче, нису они наивни, знају да се ту нешто кува и само гледају ко држи полуге власти. А то је Тачи. Узнемирење овај пут није унео Харадинај, него Тачи. Тако да ту нема наивности. А наши српски политичари би требало да буде опрезни. Порука њима је да ако хоће да сарађују са обојицом, а није паметно само са једним, да онда морају да буду обазривији у комуникацији. Ако желе да имају комуникацију са Харадинајем, морају да буду спремни да ће све то да заврши на Западу, док ће све информације са Тачијем да заврше у Турској или Москви. Треба имати у виду дубљу разлику у опредељењима и међународним везама – рекао је Јањић.

Он подсећа да је Тачи изабран од стране Америке и Медлин Олбрајт, да је дуго уживао то поверење, али и да је прво ушао у сукоб са немачком обавештајном службом и да је последњим потезима итекако изгубио на поверењу у САД.

– Некако би се могло рећи, судећи према броју званичних посета и фунционера са којима се сусрео, да је Kадри Весељи пожељнији у САД. Али Тачи има везе у Турској и Москви. Што се Рамуша Харадинаја тиче, он има везе са Британијом, а у последње време са Америком и Француском, он је човек искористио своје верско право на опредељење, прогласио се католиком и сад јача прозападни део идентитета и сигурно је везан за будућност ЕУ у већој мери него што ће то убудуће бити Тачи – појашњава Јањић и закључује:

– У контексту преверемних избора, Тачи покушава да узме део гласача Самоопрдељења причом о албанском уједињењу.

 

Извор:  telegraf.rs

БОНУС ВИДЕО

Loading...