БИЛТ СЕ ПЛАШИ ДИЛА СРБА И АЛБАНАЦА: Ако Београд и Приштина размене територије, НЕСТАЋЕ И БОСНА И МАКЕДОНИЈА!

Све док нема нормализације односа између Београда и Приштине, нерешено косовско питање ће ограничавати потенцијале обе стране и стабилност у региону, оценио је бивши шведски премијер Карл Билт и истакао да се „зато идеја о новој подели територије поново појавила“

– Дискретно, српски и албански политички лидери истражују могућност да помире своје разлике разменом територија – навео он у тексту за „Вашингтон пост“, додајући да та идеја није нова и да циркулише већ годинама у Београду, али да је недавно привукла пажњу и водећих албанских кругова.

Ту може постојати више верзија. Косово би могло да уступи подручје северно од Ибра, насељено углавном Србима, и стекне дипломатске плусеве, а могуће и добије доминантно албанским становништвом насељене локације на југу Србије. Српски председник Александар Вучић је размишљао у том правцу, а и албански премијер Еди Рама делује пријемчив, како ми је рекао током разговора“, каже Билт.“

Он, међутим, сматра да, иако се дискурс полако креће ка новим поделама у региону, то је „рецепт за геополитичку нестабилност“, пошто је Балкан „ионако сувише баканизован“.

Према његовим речима, подела Косова би поново отворила дебату о будућности Босне, а ту је и још теже и опасније питање Македоније, у којој Албанци чине значајан део становништва.

Билт каже да има и оних у Бриселу и Вашингтону који би могли рећи да, ако се лидери у региону сложе око размене територија измеду Србије и Косова, зашто бисмо ми имали неке примедбе.

Он, међутим, оцењује да је такав приступ може изазвати невоље у будућности.

– Несумњиво, компромис се мора наћи између Београда и Приштине, како би се унапредиле европске и атлантске интеграције обе земље. То може да укључи и већи степен децентрализације за српске делове Косова, и може значити пријем Косова у УН – навео је он.

Према његовим речима, то је опасно, а Вашингтон и Брисел морају да освесте пред тим ризицима.

– Постепена интеграција Србије и Албаније у ЕУ и НАТО, све на бази постојећих граница и ограничења, једини је пут ка трајној стабилности у региону. Играње са границама и поделе на Балкану било је опасно раних 1990-их и остало је такво и сада – оцењује Билт.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Подела Харадинај-Тачи / Премијер Израела долази у Србију

Loading...