ЗАХАРОВА: Подржаћемо само оно решење за Косово које је добро за Србију

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна, преноси Спутњик.

Како се наводи, она је то истакла на питање да прокоментарише предлог разграничења као решење за проблем Косова и Метохије.

“То је посебно важно данас, ако се договори обезвређују. Врло је важно да будеш доследан у приступима и ставу и то се пре свега односи на руски став везан за проблематику Косова. То нису теоретска истраживања нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву. Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мењао. У Београду то врло добро знају”, навела је Захарова.

Она је подсетила и шта подразумева овај став.

“Проблем Косова је одавно постао међународни проблем. Разматрали смо га и у СБ УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. Наш приступ је такође утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије. И наравно, ми смо увек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш доследан став“, рекла је Захарова.

Захарова је прецизирала шта Русија нец́е прихватити.

“Ми нец́емо прихватити лаж да је Косово одвојено од Србије на основу референдума. Нец́е проћи код нас ситуација кад ће нам причати вадећи само једну ствар, да је то јединствени пример у Европи. Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи.”

 

Извор: Б92 / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Сведочење девојке коју је напао мигрант

Loading...