ПУТИН ОБЈАВИО ЕПОХАЛНИ ДОГОВОР 5 ДРЖАВА: На Каспијском мору неће бити страних војних база

Самит Каспијске „петорке“ има епохалан значај, а Конвенција која ц́е на крају бити усвојена ц́е гарантовати да у Каспијско море нец́е моц́и да улазе ванрегионалне војне снаге, рекао је председник Русије Владимир Путин на почетку 5. Каспијског самита у казахстанском граду Актау.

„Наш самит заиста има посебан, да не кажем епохалан значај. Припремана током 20 година преговора, Конвенција о правном статусу Каспијског мора даје искључиво право и одговорност нашим државама за судбину Каспијског мора и регулише јасна правила његовог колективног коришц́ења“, рекао је Путин на самиту.

Он је објаснио да је документ је договорен консензусом.

„Важно је да Конвенција јасно регулише питања разграничења, пловидбе и риболова, фиксира принципе војно-политичке сарадње држава, гарантује коришц́ење Каспијског мора искључиво у мирнодопске сврхе и забрањује присуство оружаних снага ванрегионалних држава“, казао је руски лидер. Он је навео да ће решавање правног статуса Каспијског мора створити услове за развој тесне сарадње „петорке“ (Русија, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербејџан) у свим правцима.

Путин је додао да је Русија предложила да се „каспијска петорка“ концентрише на сарадњунајавио и оснивање каспијског економског форума и изградњу дубоководне луке у подручју Каспијска до 2025. године.

Са друге стране, председник Ирана Хасан Рохани је изјавио да ц́е преговори о коначном договору у вези са разграничењем на дну Каспијског мора бити настављени и да ц́е бити потребан посебан споразум о том питању. Он је додао и да ц́е конвенција забранити отварање страних база у овом подручју.

На крају седнице, Конвенцију су на свечаној церемонији потписали председник Русије РФ Владимир Путин, председник Азербејџана Иљахам Алијев, председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов, председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и председник Ирана Хасан Рохани.

 

Извор: Kurir.rs / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ГОТОВО ЈЕ Руски бродови кренули ка…

Loading...