ŠTA JE ČOVEK AKO IZGUBI SVOJU OTADŽBINU! Ovo su piloti stradali 1999. po kojima će se ZVATI NOVI MIGOVI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao danas prijemu dva aviona tipa MIG 29 na Batajničkom aerodromu, predložio je da te letilice i još šest, trenutno u remontu, dobiju naziv po imenima junaka iz perioda NATO agresije

– Moj je predlog, a nadam se da će Vojska Srbije to prihvatiti, da ovi avioni dobiju naziv po imenima junaka iz perioda NATO agresije, a to su Veličković, Ðurić, Radosavljević, Pavlović…Svi oni ljudi koji su dali svoje živote – rekao je Vučić.

General-pukovnik Ljubiša Veličković

General-pukovnik Vojske Jugoslavije pilot Ljubiša Veličković, pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, poginuo je 1. juna 1999. godine u trenutku dok je obilazio jedinice na prvoj liniji odbrane, tokom agresije NATO pakta na Srbiju (SRJ). Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u RV i PVO JNA i VJ.

Sahranjen je 3. juna 1999. na groblju u njegovom rodnom selu.

Ljubiša Veličković – nekadašnji general-pukovnik, pilot Vojske Jugoslavije. Nek ti je vječna slava i hvala.

Posted by Srpski Nacionalisti on Sunday, July 7, 2013

General Ljubiša Veličković je ostvario briljantnu vojničku karijeru, u toku koje je više puta odlikovan visokim vojnim odlikovanjima i dva puta vanredno unapređen u viši čin.

Nosilac je, (za svakog pilota najdražeg priznanja), Zlatnog letačkog znaka i zvanja instruktor letenja.

Potpukovnik Života Đurić

Potpukovnik Života Đurić, pilot i komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile RV VJ, poginuo je 25. marta 1999. godine.

Školovao se u selu Davidovac i Paraćinu. Pohađao je vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a pohađao je i vazduhoplovne akademije u Zadru i Podgorici. Svoju karijeru započeo je na aerodromu Petrovac kod Skoplja.

Od 1992. stacioniran je na aerodromu Lađevci, gde postaje komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile.

Iza sebe je ostavio suprugu, sina i ćerku.

Života Đurić, the first Serbian pilot who gave his life during the NATO aggression died on this day in 1999. Života was…

Posted by Countries that haven't recognized Kosovo on Wednesday, March 25, 2015

Komadant Đurić nije želeo živ albanskim teroristima u ruke, već se zajedno sa avionom obrušio na neprijatelja.

Major Zoran Radosavljević

Pilot Vojske Jugoslavije major Zoran Radosavljević poginuo je 26. marta 1999, trećeg dana bombardovanja.

Iako je prvobitno saopšteno da je oboren kod Loznice, njegovo telo i olupina aviona nađeni su nadomak Bijeljine.

Radosavljević je smatran za jednog od najperspektivnijih oficira VJ koji je trebalo ubrzo i da doktorira. Potiče iz vojničke porodice, otac mu je bio oficir JNA.

Dan pre pogibije odnela mu je, kaže majka, poslednji doručak u njegov stan na Novom Beogradu, gde je živeo sa devojkom, i molila ga da ne leti.

– Mama, moram – rekao je tada Zoran majci.

Zoran Radosavljevic (26.02.1965.-26.03.1999)

Posted by NATO agresija na SRJ on Saturday, March 26, 2016

– Šta je čovek ako izgubi svoju otadžbinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji – rekao je major Radosavljević.

Potpukovnik Milenko Pavlović

Pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog puka. Poginuo 4. maja iznad Valjeva u borbi sa NATO lovcima.

Potpukovnik Milenko Pavlović (1959 – 1999) bio je pilot vojske Srbije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. godine.

Posted by Volim Srbiju on Monday, March 27, 2017

NATO agresija zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a-29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

– Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću! – urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: „Imaju me!“.

Njegov avion nestao je sa radara, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao „slep“, jer mu nije radio radar.

Primeri herojstva za mlade generacije

Odlična ideja vlasti u Srbiji da novi avioni nose imena srpskih pilota stradalih u NATO agresiji predstavlja pravi primer za mlade generacije u našoj zemlji da budu uvek protivnici nepravde, novog svetskog poretka, a na strani svoje otadžbine, slobode i pravde.

– Što se tiče našeg poletanja u ratu, ja sam pristalica toga da smo mi, ipak, trebali da poletimo. Bez obzira što je naša tehnika bila neispravna, bez ozbira što smo mi bili inferiorni. Znači, naša je zemlja bila napadnuta i mi smo trebali na svaki način da je branimo, kao što bi onaj vojnik tamo branio sa puškom, tako i ja sa tim mojim avionom sam trebao da poletim, da nešto uradim – rekao je pilot Iljo Arizanov.

 

Izvor: Informer.rs / Srbijadanas

 

 

Loading...