ЈОГУРТ ЈЕДАН СВИ ЋЕ ПИТИ, НИТКО ХРВАТ НЕЋЕ БИТИ: Цео интернет се СПРДА са Колиндом… (ФОТО)

„Деценијама је нама Хрватима било забрањено да именујемо своје порекло“

Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, дала је интервју за аустријски „Клеине Зеитунг“, а на друштвеним мрежама многи су исмевали њену изјаву о јогурту.

– Хтела сам да будем слободна. Хтела сам да имам могућност у дућану да бирам између разних врста јогурта и да не морам властима да саопштавам колико ћу хлеба требати идуће недеље – рекла је Колинда, а екипа на друштвеним мрежама једва је дочекала да ту изјави прокоментарише.

На Твитеру је поводом ове изјаве било доста шаљивих коментара:

Китаровић је говорила и о мигрантима, али и о национализму:

– Хрватски муслимани живе у великом страху. Боје се за свој положај. Брину се да ће бити изопштени из друштва због појединаца који под лажним разлозима долазе код нас да би агитовали за радикалне идеје – изјавила је Грабар Китаровићева, преноси Нови лист.

Додала је да Европа није имала стратегију за пријем миграната, којима нико није објаснио шта се од њих очекује.

– Била сам више пута у Авганистану, и верујте, није свако ко долази у Европу демократски расположен – рекла је хрватска председница илуструјући ту тврдњу описом потлачености жена у Авганистану.

На питање зашто национализам има све више присталица у Европи, хрватска председница одговара да се „друштва бране од опасности споља“.

Питање о радикалном национализму у Хрватској подстакло ју је да одговори како је таква питања, како је цитира Нови лист, „чине бесном“.

– Деценијама је нама Хрватима било забрањено да именујемо своје порекло. Уместо да кажемо: ‘Ја сам Хрват’, морали смо рећи: ‘Ја сам из Хрватске’. Ко би исказао свој национални понос, претио му је затвор, – рекла је Грабар Китаровићева, наводи Нови лист.

Не пориче да у Хрватској постоје и леви и десни екстреми, али сматра да они не представљају „никакву опасност за нашу демократију“.

Грабар Китаровић оцењује и да Хрватска спада „међу либералније“ земље Европске уније.

 

Извор: Espreso.rs / Index.hr

БОНУС ВИДЕО

Британци признали РУСИ су много јаки, Америка да се суздржи

Loading...