ГОРБАЧОВ: Хладни рат никад није ни престао

Хладни рат „никуда није ни одлазио“, мења се само његово усијање, сматра бивши председник СССР-а Михаил Горбачов.

Горбачов је у четвртак представио своју нову књигу „У свету који се мења“, посвећену спољној политици у доба перестројке и засновану на документима и записима разговора са светским лидерима у времену перестројке.

„Он није ни престајао. Само се мења усијање“, рекао је Горбачов на презентацији књиге, одговарајући на питање да ли се Хладни рат враћа.

Притом је на питање да ли мисли да тренутна ситуација у свету опозива његова достигнућа као лидера СССР-а, Горбачов одговорио: „То нико неће моћи да учини“.

На питање да ли је Комунистичка партија могла да очува утицај и власт да се 1991. није догодио пуч, Горбачов је одговорио: „Мислим да је могла“.

У ноћи 19. августа 1991. године представници врховног руководства СССР-а, који се нису слагали са политиком реформе председника државе Михаила Горбачова и нацртом новог савезног споразума, формирали су државни комитет за ванредне ситуације у СССР-у. Овај датум ушао је у историју државе као августовски пуч. На овај дан одржан је покушај да се Горбачов уклони са места председника и промени политика коју је водио.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Loading...