НАТО СЕ ТРЕСЕ ЗБОГ ТУРСКЕ: Столтенберг позива да се нађе решење за проблем С-400

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у петак да се нада да је могуће наћи решење за питање турске куповине руских ракетних комплекса С-400 и њиховог уклапања са системима Алијансе.

„За НАТО је важна оперативна уклопивост, да различити системи могу да раде заједно. Много пута сам то питање разматрао у Анкари, разматрао сам га у Вашингтону, и надам се да постоји могућност да се пронађе решење, због тога што сада видимо да је то изазов за све нас““, рекао је Столтенберг.

У децембру прошле године Москва и Анкара су се договориле о испорукама руских комплекса С-400. Према уговору, турска страна ће купити две батерије, којима ће управљати турски персонал.

Договор Русије и Турске изазвао је забринутост САД, које су у више наврата критиковале Анкару због склапања уговора с Русијом и позвали је да одустане од руских система.

Стејт департмент је запретио увођењем санкција Турској у случају да набави руске ракетне комплексе.

Турске власти сматрају да је куповина С-400 суверено право њихове земље. Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу је изјавио да САД не дају гаранцију за продају комплекса „Патриот“, што је навело Анкару да нађе алтернативу.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Loading...