ОРБАН НАЈАВИО ОДГОВОР НА КАЗНУ ИЗ ЕУ: Хоће да нам одузму право да штитимо сопствене границе! (ФОТО/ВИДЕО)

БУДИМПЕШТА – Премијер Мађарске Виктор Орбан данас је изјавио да ће мађарска влада у понедељак донети одлуку о правним корацима које ће предузети како би се супротставила одлуци Европског парламента о покретању казнене процедуре против Будимпеште због омаловажавања демократских стандарда ЕУ и додао да Брисел хоће да одузме Мађарској право да штити сопствене границе.

„Они желе да из Брисела овамо пошаљу плаћене војнике који ће пуштати мигранте (у Мађарску)“, рекао је Орбан за државни „Кошут радио“, преноси МТИ.

У вези са извештајем европске посланице из Холандије Јудит Саргентини, који је Европски парламент усвојио у среду, Орбан је казао да дисциплински процес покренут тим извештајем не представља „никакву опасност“ по Мађарску.

Мађарски премијер сматра да је тај извештај мотивисан „ултиматумом“ Европи који је немачка канцеларка Ангела Меркел изнела на састанку с француским председником Емануелом Макроном, по којем би земље које се налазе на ободу европског блока требало да се одрекну неких од надлежности у контроли границе и предају их Бриселу.

„План је да, уколико не могу да присиле Мађарску да прими мигранте, они ће земљи одузети право на контролу сопствених граница. Они желе да жигошу Мађарску и да ослабе отпор Мађарске“, поручио је Орбан.

Он је казао и да очекује „озбиљну правну дебату“ у вези с овом одлуком.

Подсећа се да је Европски парламент у среду изгласао санкције Мађарској због омаловажавања правила ЕУ у погледу демократије, грађанских права и корупције.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

БОНУС ВИДЕО

ОВК заставе и обележја свуда на Косову / Ал Каида финансирала албанце

Loading...