ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОДЛУЧИО: Генерал Милан Мојсиловић је нови начелник Генералштаба Војске Србије! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић вечерас се обратио јавности поводом кадровских промена у Војсци Србије и рекао да је прихватио захтев начелника Генералштаба Љубише Диковића за пензионисање, као и да је донео указ о његовом одликовању орденом Карађорђеве Звезде првог степена

Председник се састао са министром одбране Александром Вулином и представницима војног врха, а тема састанка су биле кадровске и друге промене у Војсци Србије. Након састанка, председник се обратио јавности.

– Нови начелник Генералштаба је генрал-мајор Милан Мојсиловић, док је генерал мајор Цветковић Петар именован за заменика начелника Генералштаба Војске Србије – казао је Вучић.

Генерал-мајор Мојсиловић је на место помоћника министра одбране за политику одбране постављен у јуну ове године, а пре тога је од 2013. до 2017. године обављао дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.

Претходно председник Вучић је најавио одлазак у пензију генерала Љубише Диковића.

– Прихватио сам захтев генерала Диковића за пензионисање, хвала му на посвећеном односу и љубави према домовини, за све што је учинио за Србију. Желим да му се захвалим на часном, пожртвованом и посвећеном раду, као и љубави према држави Србији- рекао је на почетку обраћања председник Вучић.

– Генерал Диковић био је затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага, на територији БиХ. Он се часно и јуначки супротстављао НАТО агресији 1999. године и био је начлник Генералштаба десет година. Захвалан сам му на послу који је обављао, зато сам донео указ о одликовању Љубише Диковића орденом Карађорђеве Звезде првог степена, а то је највиши орден који српски војник може да добије. – казао је Вучић.

– Диковићу, част ми је што сам сарађивао са вама 6 година – казао је председник и пожелео је срећу Мојсиловићу на новој функцији.

Нови људи на челу Војске Србије

На основу одлуке председника Србије, врховног команданта ВС Вучића генерал мајор Горан Радовановић постављен је за ректора универзитета одбане.

Генерал мајор Бојан Зрнић је од сада на месту начелника ВМА, а генерал мајор Младен Фуруна биће начелник управе за одбрамбене технологије.

Генерал мајор Миле Јелић преузима место директора Инспектората одбране, а бригадни геенрал Зоран Стојковић место директора Војне обавештајне агенције.

Пуковник Ðуро Јованић постављен је за директора ВБА, пуковник Слађан Стаменковић на место команданта Треће бригаде копнене војске

Начелник управе за телекомуникације и информатику Геенралштаба Војске Србије биће пуковник Љубиша Ðоловић , а пуковник Мирослав Талијан је нови командант специјалне бригаде.

Председник је, такође, донео указ о уанпређењу.

У чин бригадног генерала пуковник Углеша Јовичцић, Рајко Миловановић,Владета Балтић, Жељко Кузмановић, Предраг Грбић, Слободан Стопа, Александар Бијелић, Жељко Билић Жељко, Мирослав Талијан, Зоран Стојковић.

У чин генерал мајора унапређени су бригадни генерал Петар Цветковић, Миле Јелић, Душко Жарковић, Илија Тодоров.

Кадровске промене у Војсци Србије најбоља решења за будућност српске армије.

Председник Вучић је, упитан који су разлози за смене официра, будући да је начелник Генералштаба пензионисан, рекао да су људи променили одређена места и да се гледало где и ко може да унесе нову енергију.

– Верујемо да Мирослав Талијан може да унесе нову енергију у Специјалну бригаду. То нам је то једна од најбољих јединица, а лично увек очекујем више и још боље резултате. Ти је генерал Зоран Величковић пензионисан, ту није било смена – рекао је председник.

Навео је и да су Горан Радовановић, Младен Вуруна и Бојан Зрнић веома одгворни, људи, способни официри, те да су направљене промене и да се очекује да дају допринос на новим функцијама и местима.

– Не можете да кажете да је смењен директор ВБА Петар Цветковић, пошто он постаје заменик начелника Геералштаба, напротив, можете да кажете да је напредовао – назначио је председник.

Изразио је уверење да су нова кадровска решења најбоља за будућност наше војске и додао да је он, као врховни командант Восјке Србије, преузео одговорност за то.

Саучешће породицама, на несрећи се не купе политички поени

Председник је изјавио да је погибија два радника на градилишту Београда на води велика трагедија за њихове породице и да је обема породицама изразио најискреније саучешће, а опозицији поручио да се на трагедији обичних људи не праве политички поени.

– Најдубље саучешће породицама настрадалих на градилишту, обема породицама сам упутио изразе саучешћа и не знам шта имате да додате томе. То је живот, то су ствари које се дешавају и надам се да, ако постоји одговорност, да ја не спадам у оне које ће да прогоне, већ да ће надлежни органи то да испитају, али то је велика трагедија за њихове породице и то је све – рекао је Вучић.

На питање како коментарише кампању опозиције против њега тим поводом, он каже:

– Ови други, који мисле да извуку неку политичку корист из трагедије обичних људи, њима на овако важном месту не могу да придајем посебну важност. Они најбоље о себи говоре.

Јесу ли то они исти људи који су хвалили убиство, који су једну жену назвали бабом правећи од ње хероја, а онда мени пребацивали што сдам им на то одговорио, упитао је Вучић.

Нисам ја тај који је потписао акт о премештању дијалога

Председник истиче да он није никад потписао никакав споразум или акт о премештању дијалога Београда и Приштине из Уједињених нација у Европску унију, већ је то урађено за време Бориса Тадића.

– Никада нисмо никакав споразум, никакав акт о премештању из УН у Европу ми ни потписивали, нити било шта. Било је различитих промена формата, али ни Дачић, ни Ðурић, ни Вучић, ни било ко, никада ништа о промени надлежности или структуре дијалога није потписао. Ништа слично- рекао је председник Србије.

Вучић је, одговарајући на питања новинара након састанка са врхом Војске Србије ко је одговоран за пребацивање дијалога изт УН у оквире ЕУ – он или Борис Тадић, казао да је у септембтру 2010. године Генерална скупштина УН на предлог Бориса Тадића усвојила резолуцију којом је позвала ЕУ да посредује у дијалогу Београда и Приштине.

У марту 2011. године започео је дијалог Тахири – Стефановић, подсетио је Вучић и додао да је први споразум који је потписан 2. децембра 2011. године био споразум о интегрисаном управљању границама.

– Тада су нам довели граничну полицију и царину на Јариње и Брњак, тада је званично успостављена граница између Срба и Срба и тада је север КиМ одвојен од централне Србије“,казао је председник Србије и подсетио да у земљи тада нису били ни планирани избори у земљи, нити је СНС била близу власти -истакао је председник Вучић.

Само људи без части могли да славе хладнокрвно убиство

Председник Александар Вучић је изјавио вечерас да не очекује извињење од оних који су славили чин убиства недужно убиједног инвеститора у Београду Зорана Трифуновића, јер чин убиства могу да славе само људи без части.

– Не очекујем извињење од људи без части и када би то урадили то не би било искрено, већ зато што су натерани од стране јавности, да неко мисли да су мало постиђени, али они не могу да буду постиђени – рекао је Вучић одговрајући на питање новианара.

Каже да није себи смео да дозволи да коментарише то убиство због претпоставке невиности, али да је то урадио зато што је знао да је реч о хладнокрвном убиству.

Вучић истиче да је то коментарисао зато што је о томе говорено као да је то пожељан модел понашања – да убијају људе на улици.

 

Извор: Informer.rs

Loading...