СВЕ ОПЦИЈЕ НА СТОЛУ: Руси спремају суров одговор на напад западне коалиције

Руске ваздушно-космичке снаге ће подржати сиријску војску ако западна коалиција одлучи да покрене нападе против Сирије због провокације “хемијских напада“ у покраијини Идлиб, изјавио је члан Међународног комитета руског Сената Олег Морозов.

Раније је руски Центар за помирење у Сирији рекао да се припрема снимање филмова о провокацији у којима се наводи употреба хемијског оружја од стране сиријске војске у покрајини Идлиб. Морозов је рекао:

“Чак и ако западне земље почну да нападају Сирију, у хемијски напад ће веровати само они који га режирају. Али то не значи да коалиција не напада. Сиријци ће се борити против милитаната пре свега, али ја не искључујем да наше ваздушно-космичке снаге сурово одговоре, али само ако западна коалиција буде та која је започела нападе.“

Како се сукоби око џихадистичке покрајине Идлиб у северној Сирији приближавају, САД су направиле бројна предвиђања да сиријски председник Башар Асад планира да употреби хемијско оружје током борбе, иако не пружају доказе и мотиве за такав догађај.

У понедељак је новинар и аутор књиге “Вашингтонов дуги рат против Сирије,“ Стив Гаванс, рекао да “не постоји ништа ново“ у западним извештајима о употреби хемијског оружја у Идлибу.

“Ово је очигледан покушај манипулације јавном перцепцијом да би се оправдала нека врста интервенције у Сирији,“ рекао је он.

Поред тога, он је истако да су САД наговестиле да је Асад планирао неку врсту напада, али да детаљне информације о могућем нападу и даље недостају.

22.августа је саветник за националну безбедност Џон Болтон позвао САД да одговоре “на време и на одговарајући начин на било какву доказану употребу хемијског оружја у Идлибу или било где у Сирији.“

“Покушали смо да у последњих неколико дана пренесемо поруку да ће, ако дође до треће употребе хемијског оружја, одговор бити много снажнији,“ рекао је Болтон у понедељак.

Другим речима, САД се припремају за интензивирање свог ангажмана у Сирији, а не смањење, док се Даеш (ИСИС) и други сиријски џихадисти приближавају поразу.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

РУСИ ИМАЈУ ТЕСЛИН ШТИТ – Ремек-дело највећег светског ума је у правим рукама!?

Loading...