ТАЧИ ТВРДИ ДА ЈЕ ДОБИО ПОДРШКУ АМЕРИКАНАЦА: Трамп зна о Косову, разуме, саосећа и подржава напредак Косова!

Говорећи о састанку са америчким председником Доналдом Трампом, Тачи је рекао да је из разговора могао да закључи да Трамп „зна о Косову, разуме, саосећа и подржава напредак Косова….

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је општа оцена страних званичника да је статус кво на Косову неодржив и да мора бити превазиђен.

Сумирајући резултате посете Њујорку где је одржана седница Генералне скупштине УН, Тачи је казао да је добио подршку америчких и европских званичника за постизање коначног споразума у дијалогу са Србијом.

„Статус кво мора да се превазиђе постизањем одрживог и свеобухватног споразума. Споразум са Србијом о нормализацији односа има смисла само када буде законски обавезујући на међународном пољу и ако подразумева реципрочно признање и потпуну демаркацију Косова и Србије“, казао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини.

Говорећи о састанку са америчким председником Доналдом Трампом, Тачи је рекао да је из разговора могао да закључи да Трамп „зна о Косову, разуме, саосећа и подржава напредак Косова“.

Косовски председник је поновио да је против поделе или размене територија као и против формирања Заједнице српских општина која би имала извршна овлашћењима али и да снажно подржава захтеве Албанаца из Прешевске долине за припајање Косову.

„Пренео сам током разговора у Њујорку и легитиман захтев Прешева, Бујановца и Медвеђе за припајање Косову“, казао је Тачи.

Он је позвао опозицију на Косову да се прикључи процесу дијалога док је протест Самоопредељења који је најављен за сутра у Приштини, оценио протестом „против припајања Прешевске долине Косову“.

Тачи је позвао чланице Интерпола да на наредној Генералној скупштини те организације у Дубаију подрже чланство захтев Косова за учлањењем.

„Чланство Косова у Интерполу је питање које треба да уједини целу косовску политику и наредних недеља и месеци свако треба да допринесе томе. То је државни и стратешки интерес, у служби безбедности Косова, региона и шире, и консолидације Косова у свим областима“, изјавио је Тачи.

Додао је да је процес трансформације Безбедносних у Оружане снаге Косова ушао у коначну фазу која како је навео, подразумева усвајање три закона у Скупштини Косова.

 

Извор: Espreso.rs / Agencije

БОНУС ВИДЕО

РЕШЕНА НАЈВЕЋА АВИОНСКА МИСТЕРИЈА СФРЈ – После 37 година ОТКРИВЕНО ко је спасио све!?

Loading...