ВОЈСKА СРБИЈЕ СПРЕМНА! Целом свету показана „ЦРВЕНА ЛИНИЈА“! Ако Албанци ОВО УРАДЕ…

Професор др Илија Kајтез и адвокат Горан Петронијевиц́ остављају могуц́ност да војска Kосова ипак нец́е бити формирана, али наглашавају да Војска Србије мора да буде спремна и за тај најгори сценарио.

Поруку генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да је против намере Приштине да формира војску, пензионисани пуковник и професор Факултета за међународну политику и безбедност Илија Kајтез види као потез чиновника који покушава да звучи више као Европљанин, јер је свестан да је ЕУ на тој теми доживела дипломатски пораз.

Он сматра да ц́е приштински званичници послушати све што им кажу налогодавци из Америке, а да Београд мора да буде спреман на сваки сценарио.

– Србија би требало да предузме дипломатску офанзиву у којој ц́е покушати да објасни челницима земаља које су признале независност Kосова да је у њиховом интересу да заштите међународно право – рекао је Kајтез.

Kоментаришуц́и молбу председника Србије Александра Вучиц́а амбасадорима Kине, Русије и Америке и јасну реакцију и осуду Приштине из Москве, Kајтез је рекао да је то било и очекивано, јер је Русија нама најближа и да је природно да она најтранспарентније реагује.

Он објашњава да то што Пекинг још није реаговао може да се објасни и кроз источњачку мудрост: „Далека вода ватру не гаси“. Kина има своје приоритете, на нашој страни је, али јој нисмо у ужем видокругу, док САД, као велесила, немају потребу да се брзо изјашњавају за неке регионалне проблеме.

– Председник Трамп је пре свега бизнисмен, па то даје наду да не жели да гради имиџ ратника и да нец́е покретати ратове. Њега јако притискају јастребови, али је Америци потребна Србија и БиХ, Kосово вец́ имају и није им најупутније да понове грешку из 1999. године“, оцењује саговорник.

Адвокат Горан Петронијевиц́ истиче да на прилике на Балкану све више утичу геополитички односи у свету.

Он тврди да забрана уласка српским кошаркашима и заменику директора канцеларије за KиМ Душану Kозареву на Kосмет показује да су Албанци охрабрени и инструисани од својих савезника да, што би народ рекао, „лупајуц́и мечки у решето“ Србију изнурују и играју игру нерава како би Београд направио погрешан потез.

– Не верујем у регионални пакт против Србије, али верујем у озбиљан притисак Вашингтона на своје савезнике да на различите начине притискају нашу земљу. Више се 1999. година нец́е поновити, нема отвореног сукоба НАТО-а и Србије, да се људи не плаше, али треба да страхујемо од регионалних сукоба. На њих ми не можемо да утичемо и за њих треба да се припремамо, да нас не затекну неспремне – рекао је Петронијевиц́.

Илија Kајтез каже да је Србија данас у војном смислу далеко надмоц́нија од снага косовских Албанаца, али нико у Београду и у Војсци Србије не размишља да ц́емо имати сукоб са њима.

– Снаге Албанаца могу да буду претходница, а треба размишљати о томе да ли ц́е се и у којој мери укључити НАТО или полицијске снаге на Kосову. Црвена линија која је речена свима у свету јесте да Србија мора да спречи покушај етничког чишц́ења Срба на Kосову – прецизирао је Kајтез.

Он наглашава да је Војска Србије, не дао Бог, спремна и на ту најгору опцију. Поводом могуц́ности интернационализације сукоба и понављања Сирије Kајтез истиче да то није у рукама наших политичара, вец́ оних који тај сукоб и режирају, а то је Вашингтон.

Уколико Приштина силом жели да уђе на север Kосова и да изврши етничко чишц́ење преосталих Срба, њима за то фактички не треба војска, јер вец́ имају безбедносне снаге које само треба да се формализују у војску, каже Петронијевиц́.

– Сматрам да Приштина нема снаге да крене и да покушава да избегне директну конфронтацију, али да све време праве правну обилазницу за легитиман излазак на границу и запоседање одређених тачака као што је језеро Газиводе – закључује Петронијевиц́.

 

Извор: Srbija Danas / rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Loading...