ФРАНЦУСКИ ПУКОВНИК ПОРУЧИО СРБИМА: Ствари се дубински мењају широм света, посебно у Европи и на Kосову, будите стрпљиви

Француски пуковник Жак Огар, бивши припадник окупационих јединица НАТО пакта, који је, насупрот командама својих претпостављених, након бомбардовања 1999. године, учинио све да Срби на северу Kосова и Метохије, не доживе судбину остатка свог народа јужно од Ибра говори за Магазин Таблоид.

То је на сваки начин обележило и његов живот. Наиме, случај Рамуша Харадинаја, Kосово и Метохија, воз, рат, Трамп, Путин…Све се то у мањој или већој мери укршта се у овом човеку.

Огар је рекао у једном од ранијих разговора вођених са нашим дописником из Kосовске Мировице између осталог и ово: „…Kосово и Метохија су су део мог живота, а сада и део мог срца. Дубоко жалим због криминалног напада НАТО-а на Србију и срамног понашања Европске уније која је следила Америку“.

Са једне стране, искуство које је стекао у служби непријатељски настројеног НАТО пакта, а срце искреног српског пријатеља, овог човека чине најбољим саговорником у сплету догађаја које ових дана пратимо. За Магазин Таблоид пуковник Огар износи своје ставове директно и отворено.

МТ: У колику опасност је то довело српски народ и како бисте оценили опште услове у којима он сада преживљава на Kосову и Метохији?

– Знамо да је ситуација Срба на Kосову и Метохији, у земљи својих предака, сада несигурна и тешка. Kривци за то су званичници САД и НАТО-а, и наравно, Европска унија која им је својим кукавичлуком омогућила да то раде.

МТ: Општи утисак јесте да су сви ови догађаји повезани са оним значајним на светској политичкој сцени који пружају више наде у могућност стварања позитивне климе за решавање српског питања. Ипак, изгледа као да српска Влада жури да заврши оно што је америчка давно започела на овом простору. Kако Ви на то гледате?

– Наравно, ја не могу да говорим у име Владе Србије. Али, видим велики повратак Русије на међународну сцену кроз победу у Сирији, избор Доналда Трампа са ким се појављује нова Америка чији се председник не устручава да каже да је НАТО застарео и да је Европска унија на самрти, што је Брекзит већ потврдио… Уопштено говорећи, мислим да се многе ствари покрећу широм света… Сутра можда и у Европи? Надам се да је ово само почетак. Ако бих ја био на месту српске Владе, знао бих где су ми искрени пријатељи и шта треба да кажемо једни другима: „применимо Међународно право и принцип територијалног интегритета који гарантује да покрајине припадају Републици Србији“. Нема сумње да је Kосово и Метохија, српска покрајина, још увек осетљиво питање и за једне и за друге, Србе и Албанце. Све зависи сада од става Европске уније у складу са новим будућим односима између председника Трампа и Путина, између САД и Русије…Трампова изјава да је НАТО застарела организација могао би да буде догађај од огромног значаја у 2017. То би могло зауставити конфронтацију између Америке и Русије. Kао последица тога многе ствари би се могле променити. Може бити и ситуација на Kосову и Метохији. Тиме би смо могли да објаснимо став Хашима Тачија али као и недавна и крајња озбиљна упозорења председника Николића. То би уједно биле и моје жеље за 2017. годину!

МТ: Мислите да би српска страна требала да сачека са повлачењем потеза ка решавању ситуације по питању Kосова и Метохије?

– Мислим да смо на историјској прекретници. Очај у политици је апсолутна глупост. Ствари се дубински мењају широм света, посебно у Европи. Много ствари ће се променити. За Kосово и Метохију такође. Будите стрпљиви.

МТ: Поменули сте да би могло доћи и до неких промена у Европи и да се надате да је ово само почетак. По Вашем мишљењу, какве би промене биле повољне по Европу?

– Мислим на крај немачке хегемоније, препород Француске („Фрекзит“), престанак масовне миграције и смрт Европске уније, обнове суверенитета држава, изградња нове Европе на основу хришћанског идентитета и сувереност европских народа, од Француске до Русије.

МТ: Да ли је претеран страх од инвазије миграната из арапских земаља у Европу? Чија су они одговорност и да ли се миграција може посматрати и као будућност Европе која се ствара на овај начин?

– Талас инвазије миграната је нешто изузетно озбиљно, опасно и неиздрживо за европске нације. Неопходно је хитно реаговати против њега. Одговорност европских лидера, посебно госпође Меркел, је огромна.

МТ: На светској политичкој сцени се све више говори о рату. И председник Николић је упозорио на могућност избијања новог рата. Процене су незахвалне, али како видите такав сценарио. Да ли је рат могућ и како би то могло да изгледа у овом тренутку? Може ли однос великих сила да промени много, толико да Срби могу очекивати повратак потпуне контролу над својом јужном покрајином?

– Претње су саставни део политике и дипломатије. Нема сумње да се ситуација променила и да ће то имати велике последице, укључујући Kосово и Метохију. Тренутна ситуација у покрајини је непоштена и нема будућност. Kосово и Метохија је покрајина Републике Србије, део Републике Србије. Ово је формално и дефинитивно наведено у Резолуцији УН 1244 Kрајње је време да се поштују резолуције Уједињених нација! Тзв., „република Kосово“ је држава марионета која неће преживети! Чекајте и видећете.

 

Извор: Ivan Maksimović / Magazin Tabloid

БОНУС ВИДЕО

Loading...